Cjelovečernji koncert „Zajedno za mir“ u Bazilici sv. Ivana u Lateranu u Rimu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U vremenu Uskrsne osmine i sa čežnjom za mirom i pomirenjem u cijelom svijetu, u petak 14. travnja 2023. godine, u Bazilici sv. Ivana u Lateranu u Rimu, održan je cjelovečernji koncert pod nazivom „Zajedno za mir“ u izvedbi Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“ i poljskog Ansambla narodnih pjesama i plesova „Śląsk. Koncert su zajednički organizirali Veleposlanstvo Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici i Veleposlanstvo Republike Poljske pri Svetoj Stolici.
 
U svom uvodnom prigodnom obraćanju, uz upućene pozdrave i zahvale umjetnicima i okupljenim predstavnicima diplomatskog zbora i Svete Stolice, otpravnica poslova VRH pri Svetoj Stolici, prisjetila se obilježavanja 60-te obljetnice enciklike o miru „Pacem in Terris“ te apela Svetog Oca, Pape Franje za mirom na zemlji, zaželjevši tom prigodom zajednički svima, mir na zemlji i mir u srcima.
 
Hrvatski i poljski ansambli su tijekom gotovo dvosatnog vrhunskog muziciranja tom prilikom vatikanskoj i rimskoj publici predstavili bogati program tradicionalnih uskrsnih pučkih napjeva te bogatu kulturnu baštinu različitih regija Hrvatske i Poljske. Kao vrhunac koncerta, okupljene uzvanike osobito je dojmila zajednička izvedba pjesme „Krist na žalu“, posebno voljene u vjerničkom narodu. Predstavnici diplomatskog zbora iz 40-tak zemalja i visoki uzvanici iz Svete Stolice te predstavnici hrvatske i poljske rimske zajednice, na veliko su oduševljenje dočekali bis izvedbu spomenute pjesme.
 
Bazilika sv. Ivana u Lateranu najstarija je i prva po važnosti među četiri papinske bazilike u Rimu (rimska katedralna crkva) te nosi počasni naslov: „majka i glava svih crkava u Rimu i u cijelom svijetu“.
 
Realizaciju ovog koncerta omogućili su Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH te Ministarstvo kulture i nacionalne baštine RP.

Pisane vijesti