U ZEMLJI JE PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE.

NAJNOVIJE INFORMACIJE: REPUBLIKA MOLDOVA JE ZBOG KRIZE U UKRAJINI ZATVORILA SVOJ ZRAČNI PROSTOR! Letovi za Kišinjev preusmjeravaju se za rumunjski grad Iaş.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE PUTOVANJA KOJA NISU NUŽNA. Ne preporučuju se putovanja u regiju Transnistrija.

KRATKO OBJAŠNJENJE:
 
Prilikom ulaska u Republiku Moldovu obvezne samoizolacije u trajanju od 14 dana oslobađaju se osobe koje predoče: 1) potvrdu o primitku dvije doze cjepiva protiv SARS-CoV-2 (jedne doze ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi). Od primitka završne doze cjepiva treba proći najmanje 14 dana. Ili 2) negativni rezultat RT-PCR testa na SARS-CoV-2 ne stariji od 72 sata ili brzog antigenskog testa ne starijeg od 48 sati u vrijeme ukrcaja, za osobe koje putuju javnim prijevozom (zrakoplov, vlak) ili ulaska na teritorij Republike Moldove, za osobe koje putuju vlastitim prijevoznim sredstvom. Potvrda mora biti na rumunjskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom ili ruskom jeziku. Ili 3) liječničku potvrdu o preboljenju bolesti COVID-19 (u razdoblju unatrag 15 do 180 dana) ili dokumenta kojim se potvrđuje prisutnosti COVID-19 antitijela, ne starijeg od 90 dana. Potvrde moraju biti na rumunjskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom ili ruskom jeziku.
  
Osobe koje ne ispunjavaju prethodno navedene uvjete obvezuju se na samoizolaciju u trajanju od 14 dana te su dužne ispuniti epidemiološki obrazac i potpisati izjavu o poštivanju režima samoizolacije u prijavljenom mjestu boravka. Epidemiološki obrazac za maloljetnike ispunjava roditelj, zakonski zastupnik ili pratitelj. Osobe kojima je određena samoizolacija mogu skratiti vrijeme trajanja iste ako, najranije sedmi dan samoizolacije, o vlastitom trošku, obave PCR testiranje na SARS-CoV-2 ili naprave brzi dijagnostički test SARS-CoV-2 Ag u ustanovi ovlaštenoj za testiranje te ako je nalaz negativan.
 
Iznimke od navedenog pravila određene su za slijedeće kategorije osoba ako iste ne pokazuju kliničke znakove respiratorne infekcije ili vrućice: 1) djeca do 12 godina starosti; 2) učenici i studenti u dobi do 18 godina prilikom polaganja ispita, odlaska na studij ili sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima ili olimpijadama, uz predočenje službenog dokumenata, kao i njihovi pratitelji; 3) osobe koje putuju zbog opravdanih zdravstvenih razloga, uključujući pratnju, uz predočenje službenog dokumenta; 4) nositelji diplomatskih i službenih putovnica te UN Laissez-Passer putnih isprava; 5) osobe koje su u tranzitu ne duljem od 24 sata, pri čemu tranzitni itinerer utvrđuje Glavni inspektorat granične policije.
 
Napomena: osobe koje se u Moldovi zadržavaju manje od 24 sata, a ulaze/izlaze u/iz zemlje preko istog graničnog prijelaza, ne smatraju se putnicima u tranzitu.
 
Međunarodna zračna luka Kišinjev je otvorena, iako je broj letova reduciran.
 
Prije polaska na putovanje savjetujemo posjetiti sljedeće mrežne stranice:
 
Agencija za nacionalno javno zdravstvo Republike Moldove
 
Granična policija Republike Moldove
 
Obvezno je nošenje maski za lice u svim zatvorenim javnim prostorima. Radno vrijeme restorana, kafića i ugostiteljskih objekata je skraćeno. Pristup restoranima, kafićima, kazalištu i sl. omogućen je samo osobama s negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata; negativnim brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati; potvrdom o preboljenju bolesti ili završenom cijepljenju protiv bolesti COVID-19 (druga doza pred najmanje 14 dana).
 
U privatnim laboratorijima MedexpertInvitro DiagnosticsAlfa Diagnostica moguće je testiranje po cijeni 700-800 MDL. Osobe koje se ne pridržavaju mjera ograničenja (nepropisno nošenje maske, nepridržavanje socijalne distance i okupljanja u skupinama) mogu biti kažnjena novčanom kaznom.
 
OSNOVNA KONZULARNA INFORMACIJA:
 
Hrvatskim državljanima za ulazak u Republiku Moldovu nije potrebna viza te u zemlju mogu ući s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom (uz uvjet kako je ista izdana nakon 2003. godine) i koja vrijedi još najmanje 3 mjeseca od zadnjeg planiranog dana boravka u Republici Moldovi. Za detaljnije informacije obratiti se Veleposlanstvu Republike Moldove u Budimpešti (Mađarska).
 
Turističko, poslovno ili putovanje u neku drugu svrhu u Republiku Moldovu je u redovnim uvjetima sigurno. Ipak, putovanje u Transnjistriju (istok Moldove, područje istočno od rijeke Nistru/Dnjestar) nije preporučljivo. 
Nacionalna valuta je moldovski lej (MDL). U gradovima je moguće podići novac na bankomatima uobičajenim bankovnim karticama. Plaćanje kreditnim karticama je moguće, iako iste nisu široko prihvaćene.
 
OPĆA UPOZORENJA:
 
Zdravstvo: potrebno putno osiguranje. Zdravstveni rizici nisu značajni, ali razina skrbi može biti nedostatna. Pse lutalice treba izbjegavati, a ukoliko dođe do ugriza, potrebno je odmah kontaktirati bolnicu kako bi se primilo cjepivo protiv bjesnoće.
 
U glavnom gradu Kišinjevu (Chisinau), slijedeće su bolnice prve pomoći:
 
Centrul Naţional Ştiinţific de Medicina de Urgentă
Strada Toma Ciorba 1
Tel.: 00 373 22 250 704
www.urgenta.md
 
Medpark međunarodna bolnica ICS "Health Forever International" SRL
Strada A. Doga 24
Tel.: 00 373 22 40 00 40
www.medpark.md
 
Sigurnost: Općenito, savjetuje se oprez u cilju izbjegavanja mogućih lakših oblika krađe ili džeparenja (u javnom prijevozu, na tržnicama ili kolodvorima). Kod putovanja vlakom preporučuje se držati prtljagu u blizini na vidljivom mjestu. Preporučuje se držati putovnicu i novac kod sebe. Putovnica i dragocjenosti mogu se odložiti u hotelski sef, no presliku putovnice i osobne iskaznice trebalo bi imati kod sebe u svako doba.
 
DODATNE OBAVIJESTI:
 
Prijevoz: u glavni grad Moldove, Kišinjev (Chisinau), najlakše je doći avionom. Iz Bukurešta u redovnim uvjetima svakodnevno prometuju zrakoplovi ili vlak. Javni prijevoz u Republici Moldovi je prilično dobar. Cestovni promet je zbog neodržavanja prometnih putova može biti rizičan, a ulična rasvjeta je često neadekvatna. Prometni propisi su strogi, a osobito se pazi na ograničenja brzine. Maksimalna dopuštena granica za vožnju pod utjecajem alkohola je 0,3 ‰. Kod korištenja taksi usluga savjetuje se oprez jer postoje ilegalni taksiji. Preporuča se parkiranje vozila noću na zaštićenom mjestu te posjedovanje alarmnog sustava. Kod vožnje noću potrebno je voditi računa da konji i konjske zaprege bez svjetla nisu rijedak slučaj (posebno u ruralnim područjima). U zimskim mjesecima uvjeti za vožnju mogu biti iznimno teški zbog čestih vjetrova i visokih snježnih zapuha. Vinjete su u Republici Moldovi obavezne i trebaju biti pričvršćene na vjetrobransko staklo vozila. Klima: u Republici Moldovi prevladava kontinentalna klima, iako se osjeća utjecaj i blizina Crnog mora. Ljeta su vruća, dok u zimskom periodu ima dosta snijega te može biti jako hladno. Moldova je dvojezična, odnosno službeni jezik je moldovski jezik, dok je široko rasprostranjen i ruski jezik. Znanje engleskog jezika je vrlo rasprostranjeno, naročito među mlađim osobama. Većina stanovništva je pravoslavne vjeroispovijesti.
 
NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA):
 
U situaciji kada je iz sigurnosnih razloga nužno napuštanje određenih područja ili zemlje, odnosno evakuacija savjetujemo obratiti se za pomoć Delegaciji EU-a ili bilo kojem veleposlanstvu države članice EU:
 
Delegacija EU u Republici Moldovi, Kišinjev (Chisinau):
Strada Kogalniceanu 12
Tel.: 00 373 22 50 52 10
 
Veleposlanstva država članica Europske unije u Kišinjevu (Chisinau):
 
Veleposlanstvo Republike Mađarske, Chisinau
B-Dul Stefan Cel Mare 131
Tel.: 00 373 22 223 404; 00 373 22 228 668
 
Veleposlanstvo SR Njemačke, Chisinau
Strada M. Cibotari 37,
Tel.: 00 373 22 20 06 00 20
 
Veleposlanstvo Kraljevine Švedske, Chisinau
Strada Toma Ciorba 12
Tel.: 00 373 22 26 73 20

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rumunjskoj
(Pokriva Republiku Moldovu)
Telefon: 0040 21 3003 655
Fax: 0040 21 313 0384
Adresa:
Dr. Burghelea 1, Sector 2
Bucuresti
RUMUNJSKA
Email: vrhbukur@mvep.hr
Web: https://mvep.gov.hr/ro
 

Pisane vijesti