Tjedan hrvatske glazbe u Rumunjskoj

Od 20. do 22. rujna po prvi puta je održan Tjedan hrvatske glazbe u Rumunjskoj, u gradu Braşovu. Hrvatska se Braşovu predstavila glazbenicima scene klasike i jazz-a. Nastupili su Elvis Stanić group, jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i jedan od najnagrađivanijih jazz skladatelja, Zvjezdan Ružić Sextet, jedan od najtalentiranijih jazz pijanista i skladatelja i treći dan je nastupio Kvartet Papandopulo, inovativni kvartet saksofona koji posebno promiče suvremenu glazbu mladih hrvatskih i inozemnih autora.

Izvođači su se predstavili kroz suvremenu klasičnu i jazz glazbu protkanu etno motivima što je bilo posebno interesantno rumunjskoj publici.

Ovo je bila prva sezona i namjera je da Tjedan suvremene hrvatske glazbe postane tradicija i da se na taj način rumunjska publika upozna s hrvatskom glazbom te da se kroz glazbu predstavi  suvremeno i moderno hrvatsko društvo.

Organizatori Tjedna hrvatske glazbe su Platform Music&More i Filharmonija Braşov a financijsku potporu dalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je bilo predstavljeno kroz Veleposlanstvo u Bukureštu i Grad Zagreb.

Na prvoj večeri odnosno otvaranju Tjedna hrvatske glazbe bila je veleposlanica Marija Kapitanović.

 Pisane vijesti