Službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Rumunjskoj

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, boravio je u službenoj posjeti Rumunjskoj 8. i 9. studenoga 2022. godine. Za vrijeme posjeta susreo se s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Rumunjske, Ion-Marcelom Ciolacuom koji je bio domaćin posjeta.

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković se tijekom službenog posjeta Rumunjskoj sastao i s potpredsjednicom i vršiteljicom dužnosti predsjednice Senata Alinom Stefaniom Gorghiu, te s predsjednikom Vlade Rumunjske Nicolaeom Ciucaom te s potpredsjednikom zastupničkog doma Vasile-Danielom Suciuom.

U razgovorima su potvrđeni prijateljski i partnerski odnosi dviju zemalja kako na bilateralnoj razini tako i u okviru Europske unije i NATO-a. Međuparlamentarna suradnja je važan aspekt cjelokupnih odnosa te su se predsjednici složili oko potrebe tješnje koordinacije u raznim pitanjima od obostranog interesa. U području gospodarstva je posebno istaknuta mogućnost intenziviranja suradnje u području energetike, prometa, turizma i obrambene industrije. Kao posebna veza između dvije zemlje istaknute su nacionalne manjine i njihov jako dobar položaj u obje zemlje.

Međusobno je izražena potpora ulasku u schengensko područje te nada da će obje države postati članicama 1. siječnja 2023. godine. Važan cilj za obje države ostaje i ulazak u OECD.

Od ostalih tema, razgovaralo se o ratu u Ukrajini, sigurnosnoj situaciji u crnomorskoj regiji, energetskoj situaciji u Europi, proširenju EU na Zapadni Balkan, o pomoći Rumunjske Republici Moldovi.

U govoru koji je održao na plenarnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković istaknuo je da su Hrvatska i Rumunjska tijekom 30 godina diplomatskih odnosa izgradile iskrene i čvrste odnose. Hrvatska i Rumunjska imaju brojne veze a među njima svakako najjaču vezu čini hrvatska nacionalna manjina u Rumunjskoj.

Posjet predsjednika Sabora Jandrokovića se odvio u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave hrvatsko-rumunjskih diplomatskih odnosa.
U izaslanstvu predsjednika Jandrokovića tijekom cijelog posjeta bili su veleposlanica Hrvatske u Rumunjskoj Marija Kapitanović, voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Ivana Posavec Krivec, zastupnik u Hrvatskom saboru Andro Krstulović Opara, predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Tomislav Šimičević, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Željko Mišura i prvi tajnik u Veleposlanstvu Tomislav Vlahutin.

Pisane vijesti