Radni posjet veleposlanice Marije Kapitanović Temišvaru i hrvatskoj manjini u karaševskom kraju

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Veleposlanica Marija Kapitanović posjetila je, 23. i 24. lipnja 2022. godine, Karaševo i Temišvar. Prvoga dana veleposlanica je posjetila hrvatsku manjinu u Karaševu, Lupaku i Klokotiću. Najprije je imala sastanak s načelnikom Karaševa, Petar Bogdan s kojim je razgovarala o socijalnoj i ekonomskoj situaciji u općini te o planiranim infrastrukturnim projektima. Nakon toga sudjelovala je na večernjoj misi u karaševskoj crkvi te nakon mise na druženju s mještanima. Također se sastala sa župnicima u Karaševu, Klokotiću i Lupaku, Petar Rebedžila, Mihai Milan Sima i George Patašan te s predsjednikom udruge Demokratski savez Hrvata u Rumunjskoj, Petar Hategan. Veleposlanica je posjetila i seosko gazdinstvo u blizini Karaševa na kojem vlasnici uzgajaju polja smilja i lavande.
Veleposlanica se u Temišvaru sastala s gradonačelnikom Dominic Fritz, s kojim je razgovarala o pripremama za Europsku prijestolnicu kulture 2023., o gospodarstvu grada i o izazovima s kojima se susreću posebno vezano uz infrastrukturu.
Na Sveučilištu Zapad veleposlanica Kapitanović sastala se s prorektoricom za međunarodne odnose i dijasporu prof.dr.sc. Cătălina Ancuţa, prof.dr.sc. Habil Dana Percec, predsjednica Vijeća za doktorske studije i prof.dr.sc. Miruna-Lucia Năchescu, vršiteljica dužnosti Kabineta rektora Sveučilišta Zapad. Uz veleposlanicu sastanku je prisustvovao profesor hrvatskog jezika i civilizacije na Sveučilištu, Petar Hategan. Razgovaralo se o mogućim zajedničkim projektima poput održavanja izložbe u prostorijama Sveučilišta ili prikazivanja hrvatskih filmova. Predstavnice Sveučilišta su izrazile interes za suradnju sa sveučilištima u Hrvatskoj, prije svega Rijeka, Split i Osijek. Također su izrazile zadovoljstvo načinom na koji se odvija nastava hrvatskog jezika te značajnim brojem studenata koji sluša kolegij hrvatskog jezika i civilizacije.

Pisane vijesti