Održano zasjedanje Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) u Bukureštu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prošloga tjedna je završeno trotjedno zasjedanje Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) u Bukureštu. Članice ITU, krovne međunarodne organizacije u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija i usluga u okviru Ujedinjenih naroda okupile su se u Bukureštu, Rumunjska, gdje se od 26. rujna do 14. listopada 2022. godine, u palači rumunjskog Parlamenta, održavalo zasjedanje najvišeg tijela ITU-a – 21. Konferencije opunomoćenika ITU-a (PP-22). Konferencija opunomoćenika, koja se redovito održava svake četiri godine, mjesto je na kojem države članice ITU-a donose ključne odluke od važnosti za buduću ulogu ITU-a, njegov rad i ustrojstvo, te utvrđuju planove za daljnji razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija i usluga na svjetskoj razini u sljedećem razdoblju.

U radu Konferencije PP-22, zajedno s oko 2000 izaslanika iz 193 države članice ITU-a, kao i predstavnika privatnog sektora, akademske zajednice te regionalnih i međunarodnih organizacija, sudjelovalo je i izaslanstvo Republike Hrvatske, koja je članica ITU-a od 1992. godine. Hrvatsko izaslanstvo vodio je  Krešo Antonović, ravnatelj Uprave zračnog prometa, elektroničkih komunikacija i pošte u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture (MMPI), zamjenici voditelja izaslanstva su bili Marija Kapitanović, veleposlanica RH u Rumunjskoj, Ivančica Urh i Natalija Godinić (MMPI) te Domagoj Maričić (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – HAKOM), a u izaslanstvu je još i troje članova iz HAKOM-a i Veleposlanstva RH u Rumunjskoj.

Konferenciju je 26. rujna 2022. godine otvorio Sorin Mihai Grindeanu, potpredsjednik rumunjske Vlade, napomenuvši činjenicu da se takva konferencija održava prvi put u zadnjih 30 godina u državi članici Europske unije, a na svečanom otvaranju sudionicima su se obratili i glavni tajnik UN-a António Guterres (video-putem), glavni tajnik ITU-a Houlin Zhao te rumunjski ministar istraživanja, inovacija i digitalizacije Sebastian Burduja. Konferencijom je predsjedao Sabin Sărma? (Rumunjska), predsjednik rumunjskog parlamentarnog Odbora za informacijsku tehnologiju i komunikacije.

Među najvažnijim temama Konferencije PP-22 bile su: utvrđivanje glavnih politika za ostvarivanje ciljeva ITU-a propisanih njegovim Statutom, utvrđivanje četverogodišnjeg strateškog plana ITU-a i temelja za proračun ITU-a, utvrđivanje financijskog doprinosa država članica u proračunu ITU-a za sljedeće četverogodišnje razdoblje, razmatranje i usvajanje završnog računa ITU-a, izbor država članica u Vijeće ITU-a, izbor glavnog tajnika i zamjenika glavnog tajnika ITU-a, te direktora ureda u sva tri sektora ITU-a, kao i izbor članova Odbora za Radijske propise ITU-a, razmatranje izvješća Vijeća ITU-a o aktivnostima ITU-a te o politikama i strateškom planiranju u ITU-u, odlučivanje o drugim pitanjima od značenja za utvrđivanje politike ove međunarodne organizacije u sljedećem četverogodišnjem razdoblju, u obliku donošenja novih ili izmjena i dopuna postojećih odluka, rezolucija i preporuka.

Budući da sadašnjem glavnom tajniku istječe zadnji mandat, za novu glavnu tajnicu ITU-a izabrana je Doreen Bogdan-Martin (SAD), dosadašnja direktorica Ureda za telekomunikacijski razvoj, čime je po prvi put u povijesti ITU-a na čelo ove svjetske organizacije izabrana žena. Za novoga zamjenika glavnog tajnika ITU-a izabran je Tomas Lamanauskas (Litva). Potvrđen je drugi mandat Maria Maniewicza (Urugvaj), kao jedinog kandidata, na dužnosti direktora Radiokomunikacijskog ureda, te su izabrani novi direktori ostalih dvaju ureda – Seiza Onoea (Japan) za direktora Ureda za telekomunikacijsku normizaciju i Cosmasa Zavazavu (Zimbabve) za direktora Ureda za telekomunikacijski razvoj.

Također su izabrane nove države članice Vijeća ITU-a – tijela koje upravlja ITU-om u razdoblju između dviju konferencija opunomoćenika, ukupno njih 48 iz pet svjetskih regija. Izabrano je i 12 članova Odbora za Radijske propise (RRB), tijela koje je nadležno za ispravnu primjenu i tumačenje ITU-ovih Radijskih propisa, osobito u dodjeli i uporabi radijskih frekvencija te uporabi satelitskih orbita, kao i za rješavanje sporova koji iz toga proizlaze, a ima i savjetodavnu ulogu tijekom svjetskih i regionalnih radiokomunikacijskih konferencija.

Svečano potpisivanje Završnih akata Konferencije PP-22 održano je zadnjeg dana zasjedanja, 14. listopada 2022. godine.



Pisane vijesti