Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravio u Rumunjskoj

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas, posjetio je hrvatsku manjinu u Rumunjskoj. Posjetio je Kraševo, Lupak i Klokotić. U Dvojezičnoj rumunjsko-hrvatskoj gimnaziji u Karaševu održana je svečana primopredaja donacije vrijedne obiteljske knjižnice g. Dinka Milasa i gđe. Josipe Matutinović Milas koju su on i supruga prikupljali kroz više desetljeća. Uz donatora i ravnateljicu gimnazije gđu Alinu Mistoiu, na svečanosti su sudjelovali državni tajnik Milas, veleposlanica Marija Kapitanović kao i gđa Ana Filka, inspektorica za manjine, g. Slobodan Giureci Ghera, zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske, dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine te g. Petar Hategan, član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH koji je puno pomogao u realizaciji ove donacije.

Nakon svečanosti, državni tajnik Milas i izaslanstvo su se susreli sa župnikom vlč. Petrom Rebedžilom i razgledali župnu crkvu, a potom je održan sastanak u Općini Karaševo s načelnikom g. Petrom Bogdanom i suradnicima. Nakon sastanka u općini održan je susret u prostorijama udruge Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj na kojem je domaćin bio g. Slobodan Giureci Ghera, predsjednik Zajedništva i zastupnik Hrvata u Parlamentu Rumunjske sa suradnicima.

Izaslanstvo je posjetilo Općinu Lupak gdje se susrelo predstavnicima Katoličke crkve, udruga i škola. Posjetili su župnu crkvu u Lupaku te su održani sastanci u Općini Lupak i Osnovnoj školi u Klokotiću na kojima je državni tajnik imao priliku razgovarati s  načelnikom općine Lupak g. Marianom Vlašićem, župnicima Jurjem Patašanom (Lupak) i Mihaiem Simom (Klokotić), s ravnateljicama škola te s predsjednikom KUD-a Klokotić dr. Mihaiem Vatavom i predsjednicima još nekoliko udruga.

Državni tajnik Milas se u Općini Lupak susreo i s g. Cristianom Gâfu, županom Karaš-severinske županije te s gđom Laviniom Carinom Pristavu, glavnom inspektoricom za školstvo. Razmijenjena su  iskustva i zaključeno je koliko je važno davati potporu očuvanju identiteta nacionalnih manjina, što je posebno važno omogućavati kroz sustav odgoja i obrazovanja, ali i kroz političku zastupljenost, što se i u Republici Hrvatskoj i u Rumunjskoj ostvaruje na visokoj razini.

 Priopćenja