Uvodna riječ

Dragi posjetitelji,

Dobrodošli na stranice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Japanu. Ove stranice su namijenjene svima koji žele saznati više o Hrvatskoj te o radu i aktivnostima ovog Veleposlanstva. Želimo pružiti korisne i zanimljive informacije kako hrvatskim građanima koji žive ili se zateknu u Japanu tako i svima koji žele posjetiti našu lijepu i prijateljsku zemlju.

Na našim stranicama nalaze se konzularne obavijesti te informacije iz različitih domena bilateralnih odnosa Hrvatske i Japana kao i najave odnosno informacije o održavanju različitih gospodarskih, kulturnih i drugih događanja.

Ova stranica je namijenjena Vama poštovani posjetitelji i izuzetno ćemo cijeniti Vaše sugestije, preporuke, mišljenja i pitanja s ciljem postizanja što bolje informativnosti i međusobne komunikacije.

Hrvatsko Veleposlanstvo u Tokiju posvećeno je stalnom jačanju i produbljivanju odnosa te razvoju  prijateljskih veza između Republike Hrvatske i Japana. Naše dvije države, iako zemljopisno udaljene, imaju brojne sličnosti i zajedničke interese. Obje države snažno su posvećene jačanju mira i stabilnosti u svijetu kroz svoj aktivan bilateralan i multilateralan angažman. Imamo dugu pomorsku tradiciju i usmjerenost prema moru. Također, imamo izuzetno lijepu i očuvanu prirodnu i kulturnu baštinu. Hrvatska i Japan razvijaju svoja tržišna gospodarstva s orijentacijom na izvrsnost što, kroz zajedničke napore, treba iskoristiti za daljnje jačanje trgovinske razmjene i investicija. Posebnu pozornost pridajemo i znanstvenoj, tehnološkoj te suradnji na području kulture i obrazovanja.

Izuzetno nas raduje velik broj japanskih turista koji posjećuju Hrvatsku. Želimo aktivno doprinijeti još većem broju posjetitelja iz Japana našoj zemlji. Također, svojim djelovanjem želimo utjecati na to da što veći broj hrvatskih građana ima priliku izravno se upoznati s impresivnom poviješću, kulturom, te gospodarskim i tehnološkim postignućima Japana.

Svojom izuzetno važnom zadaćom smatramo rad na prepoznatljivosti Hrvatske (country branding) ne samo kao izuzetno lijepe države i domovine brojnih vrhunskih sportaša, već i kao države iz koje dolaze brojni vrhunski proizvodi i usluge od visoko-tehnoloških proizvoda i softverskih rješenja do gastronomskih delicija koje želimo vidjeti zastupljene na izuzetno zahtjevnom japanskom tržištu.

Osim u bilateralnom kontekstu, suradnja dviju država ima i važnu multilateralnu dimenziju prije svega kroz suradnju u međunarodnim organizacijama i forumima, pri čemu značajnu važnost ima činjenica da je Republika Hrvatska članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Hrvatska kao i Japan ima velika očekivanja od ljetnih Olimpijskih igara koje se 2020. godine održavaju u Tokiju, a kao veliku dodanu vrijednost vidimo brojne pred-olimpijske aktivnosti koje su već u tijeku i koje pružaju brojne mogućnosti za suradnju, razmjenu iskustava, sportska natjecanja i stvaranje prijateljstva između sportaša i drugih dionika u sportskim aktivnostima.

 Dragi posjetitelji,

Još jednom Vam želimo dobrodošlicu na web stranice Veleposlanstva uz nadu da ćete biti česti posjetitelji ove stranice te da ćemo ih stalno činiti boljima uz vašu pomoć.

Dražen Hrastić
veleposlanik