Uvodna riječ

Dobrodošli na web-stranicu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Danskoj, Velkommen!  Na početku svoga mandata srdačno pozdravljam sve vas koji stalno ili povremeno pratite internetsku stranicu hrvatskoga Veleposlanstva u Kopenhagenu. Ovo je važan, izravan oblik komunikacije i stjecanja informacija, kojim se nadopunjuju prijateljstvo i suradnja Hrvatske i Danske, te Hrvatske i Islanda – koji VRH Kopenhagen nerezidentno pokriva.  

Na našim stranicama naći ćete informacije o događajima koje Veleposlanstvo organizira ili u njima sudjeluje – zoran prikaz naše nazočnosti u Danskoj i Islandu, kao i potrebne linkove na najvažnije državne institucije u Hrvatskoj. Posebnu pozornost posvećivat ćemo obavijestima o konzularnim uslugama koje mnogi od vas trebaju, ne samo u Veleposlanstvu u Kopenhagenu, već i u okviru konzularnih dana koje povremeno organiziramo u drugim gradovima u Danskoj, te na Islandu – koji ovo Veleposlanstvo nerezidentno pokriva.

Istodobno, nadopunjujući ostale oblike komunikacije, naša web-stranica, daje i uvid u bogatstvo hrvatskog identiteta, zatim u njezinu povijest, prirodne ljepote i kulturu, te u sve ono što ju čini prepoznatljivom u svijetu. Koristeći informacije i linkove s ove stranice otvaraju se vrata spektru mogućnosti raznovrsne suradnje u svim područjima, primjerice, onima koji bi željeli poslovati s hrvatskim gospodarstvenicima.

Posebno, i ovom prilikom, želimo pozvati naše danske prijatelje da se pridruže mnogima od onih koji su već posjetili Hrvatsku i koji je redovito posjećuju, uživajući u njezinom gostoprimstvu, prirodnim ljepotama, bogatstvu povijesne i kulturne baštine, te posve jedinstvenom šarmu i karakteru zahvaljujući njezinom geografskom položaju – na sjecištu Mediterana i srednje Europe. Boravak danskih turista u Hrvatskoj, komplementarno s posjetima hrvatskih turista Danskoj, dodatno produbljuje naše prijateljstvo i potencijalno otvara nove oblike suradnje. Na našoj ćete stranici naći puno korisnih informacija i linkova.

Želim istaknuti i to kako su članstva Republike Hrvatske u Europskoj Uniji i NATO-u hrvatsko-danskim odnosima dodali novu, nadasve vrijednu i važnu, euro-atlantsku  dimenziju, stvarajući dobre temelje za dodatno produbljivanje naše suradnje na području gospodarstva, trgovine, znanosti, obrazovanja, sigurnosti i diplomacije. Tu dimenziju svakako vrijedi iskoristiti. Hrvatska je odlučna aktivno pridonositi jačanju suradnje i partnerstva unutar Europske unije i NATO-a, kao i europskoj i globalnoj sigurnosti. 

Dragi posjetitelji, veselimo se i mogućem susretu sa svima vama, ne samo u Kopenhagenu, nego i drugdje gdje je hrvatska zajednica prisutna – vi ste važan most suradnje i zbližavanja naših dviju država.

 

Tina Krce
Veleposlanica RH u Kraljevini Danskoj