Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uvodna riječ

Dame i gospodo, hvala vam što se odazvali našem pozivu i što ćemo zajedno obilježiti najveći hrvatski praznik. Osim Dana državnosti danas slavimo i Dan oružanih snaga Republike Hrvatske, a obilježavamo i 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rusije.

Dame i gospodo, hvala vam što se odazvali našem pozivu i što ćemo zajedno obilježiti najveći hrvatski praznik. Osim Dana državnosti danas slavimo i Dan oružanih snaga Republike Hrvatske, a obilježavamo i 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rusije. Tada, prije četvrt stoljeća, u izuzetno teškim i dramatičnim vremenima raspada bivše Jugoslavije i rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Rusija je imala objektivnu, balansiranu i mudru poziciju. Mi to cijenimo i pamtimo.

Hrvatska je danas lojalna članica EU i NATO-a. Istodobno, Hrvatska želi iskoristiti sve neiskorištene potencijale za razvijanje odnosa s Rusijom, i to u svim područjima. To je naša misija. Naši ruski partneri i prijatelji žele to isto. Zahvaljujem svima u MID-u Rusije na visoko profesionalnoj i prijateljskoj suradnji, a posebno zamjeniku ministra, gospodinu Meškovu, i direktoru IV europske uprave gospodinu Bocan-Harčenku i njegovim suradnicima.