Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Bugarska subvencionira elektrane na ugljen s 1,3 mlrd eura

Bugarska državna TE Maritsa East dobila je 1,3 mlrd eura državnog novca u razdoblju od 2019. do 2023. budući je na 'održavanju života', priopćio je bugarski ured Greenpeacea koji priprema izvješće o tom pitanju. Istodobno, proizvodnja TE je u zadnje dvije godine snažno pala. Samo je 2022. bila vrlo uspješna godina za bugarsku elektranu na ugljen jer je europska energetska kriza, izazvana oštrim smanjenjem uvoza ruskog plina, gurnula cijene električne energije na rekordno visoke razine u EU.
 
Tržište se počelo vraćati u normalu već krajem 2022., a prihodi od električne energije na ugljen naglo su pali u 2023., dok se do 2024. sektor vratio na svoje uobičajeno velike gubitke, a proizvodnja se održavala samo pomoću državnih subvencija. Prema Greenpeaceu Bugarska, državna pomoć od 1,3 mlrd eura je konzervativna, no vlada je vjerojatno uložila više novca u elektranu na ugljen koja se oslanja na netržišne mjere kako bi preživjela.
 
Državne potpore dolaze uglavnom iz dva izvora:
  • dug prema jedinom vlasniku kapitala, Bugarskom energetskom holdingu (BEH), pretvoren je u osnovni kapital te
  • prodaja električne energije uređenom tržištu jer je javno poduzeće dužno otkupljivati električnu energiju iz TE Maritsa East 2 po nalogu ministra energetike.
  •  
U prva tri mjeseca 2024. dobit Maritse East pala je za čak 95% na godišnjoj razini, a tvrtka radi s otprilike 1/3 kapaciteta.
 
"Elektrane na ugljen sada mogu donositi profit samo u kriznim vremenima kada društvo u cjelini - građani i poduzeća - moraju preživjeti. To ne može biti opravdanje za održavanje statusa quo na sve troškove i odbijanje reformi”, rekla je direktorica Greenpeacea u Bugarskoj. “Uloga TE Maritsa East 2 u bugarskom energetskom sustavu je uglavnom sezonska i s ograničenim kapacitetom. Očekujemo da će državne politike odražavati stvarnost umjesto iluzornih obećanja o elektrani na ugljen nakon 2030. godine".
 
Zbog protivljenja ekstremističkih i populističkih stranaka, Bugarska još nije donijela zakone temeljem kojih bi bila otvorena za dobivanje 5 mlrd eura iz EU paketa za oporavak za zelenu tranziciju.
 
Godine 2019. Greenpeace Bugarska i udruga „Za Zemlju“ podnijeli su tužbu protiv dozvole za rad elektrane, ali najviši upravni sud u zemlji i dalje je odgađa.
 
U ožujku 2023. Sud pravde EU-a izdao je tumačenje da TE Maritsa East 2 ne može raditi bez ispunjavanja ekoloških zahtjeva ako bi to doprinijelo kršenju standarda kvalitete zraka. Pozivajući se na odluku Suda EU, Upravni sud u Staroj Zagori ukinuo je dozvolu za prekomjerno onečišćenje za TE Maritsa East 2. Tvornica ugljena i Izvršna agencija za okoliš žalili su se na odluku Vrhovnom upravnom sudu. Sada je Vrhovni upravni sud priopćio da šalje slučaj odobrenja natrag sudu u Staroj Zagori zbog osnovnih tehničkih pogrešaka u odluci suda.

Pisane vijesti