Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Maloprodaja sportskom opremom u Austriji u dubokoj je krizi

Industrija maloprodaje sportske opreme u Austriji bila je predmet žestokih prijepora već dugi niz godina. Veliki trgovci na malo natječu se za tržišni udio, a manji specijalizirani, pokušavaju se suprotstaviti cjenovnom ratu, fokusirajući se na usluge. Pandemija korona virusa donijela je industriji maloprodaje sportske opreme procvat u 2020. i 2021., no potrošači su ubrzo 2022. i 2023. u doba rekordne inflacije, postali suzdržani. To je dovelo do gomilanja skladišnih kapaciteta i tako ugrozilo ovu industrijsku granu.
 
Prošlogodišnji rezultati Hervisa već su bili porazni. Prodaja je pala za 6% na 261 mio €, a gubitak se udvostručio na gotovo 64 mio eura. Kako bi potaknula smanjenje skladišnog kapaciteta, grupa je bila prisiljena ponuditi visoke popuste, što je samo pogoršalo trgovačke marže. Hervis je osim u Austriji, prisutan u Hrvatskoj te Njemačkoj, Sloveniji Mađarskoj i Rumunjskoj. Još 2023. Sparova podružnica imala je 105 poslovnica u Austriji i 135 poslovnica u susjednim zemljama. U sklopu racionalizacije mreže, broj poslovnica Hervisa u Njemačkoj smanjit će se s deset na tri do kraja 2024., a Hervisova mreža "pod povećalom" je u svim zemljama.
 
Osim Hervisa, Sport Direct i francuski Decathlon su također u Austriji pretrpjeli gubitke, a norveški sportski lanac XXL Sports suočen s većim gubitcima, završio je svoju „austrijsku avanturu“ krajem 2023. Podružnica Northland-a u Grazu zatvorila je svoja vrata  od kada je proglasila stečaj u proljeće 2022., a tvrtka Sport 2000, opskrbljivač nezavisnih sportskih trgovaca, bila je u stečaju od sredine 2023., te ju je 2024. preuzela njemačka ANWR grupa. Gigasport podružnica Kastner & Öhlera je nedavno najavila zatvaranje svoje 4 od 14 lokacija, krajem siječnja 2025. 

Pisane vijesti