Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku u Luxembourgu o potpori Ukrajini

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 14. listopada 2024. godine, na Vijeća za vanjske poslove Europske unije u Luxembourgu. Tom je prigodom kolege izvijestio o rezultatima sastanka na vrhu zemalja jugoistočne Europe i Ukrajine koji je nedavno održan u Dubrovniku podsjetivši kako je na sastanku usvojena Dubrovačka deklaracija kao važan politički dokument koji, među ostalim, potvrđuje spremnost podrške Ukrajini na njezinom putu prema euroatlantskim integracijama.
-Kolege sam obavijestio o kontinuiranoj potpori Hrvatske Ukrajini i ukazao na to kako smo bili domaćini trećem sastanku na vrhu Ukrajina-Jugoistočna Europa na kojem su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski potpisali Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori Ukrajini, rekao je Grlić Radman.
Prvi put nakon Brexita sastanku šefova diplomacija država članica Europske unije pridružio se britanski ministar vanjskih poslova David Lammy, a ministar Grlić Radman istaknuo je kako se Hrvatska snažno zauzima za produbljenje odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom, koja ostaje ključni partner na zapadnom Balkanu.
 

Priopćenja