Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Oduzeta Koncesija Luki Šibenik (u vlasništvu turske Petrokemije)

Lučka uprava Šibenik odlučila je oduzeti koncesiju tvrtki Luka Šibenik zbog neispunjavanja ugovornih obveza, potvrdio je ravnatelj Lučke uprave, Paško Dželalija. Pregovori i razgovori o ispunjavanju preuzetih obveza trajali su dugo, no na kraju smo bili prisiljeni poduzeti ovako drastičan potez. Primjerice, nisu realizirali ulaganja u skladu s preuzetim obvezama. Luka Šibenik sada može nastaviti s ukrcajem i iskrcajem brodova, dok ćemo mi tražiti novog koncesionara - objasnio je Dželalija.
 
Šibenska Lučka uprava pričekat će eventualne žalbe na ovu odluku, nakon čega će započeti s procesom traženja novog koncesionara kroz iskazivanje javnog interesa. Podsjetimo, Luka Šibenik je u vlasništvu Petrokemije, koju je prošle godine preuzela turska grupacija YILDIRIM. Grupa je aktivna u upravljanju lukama, metalima i rudarstvu, gnojivima i kemikalijama, logistici, te energetskim proizvodima.
 
Na službenim stranicama Petrokemije navode kako imaju ambiciozne planove za širenje poslovanja u sektoru gnojiva na globalnoj razini te ciljaju biti među pet vodećih proizvođača gnojiva u Europi. Obećali su da će Petrokemiju pretvoriti u jednu od najboljih tvornica gnojiva na kontinentu.

Pisane vijesti