Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić na neformalnom sastanku Vijeća za opće poslove

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na neformalnom sastanku Vijeća za opće poslove održanom 3. rujna u Budimpešti. Glavna tema sastanka bila je konkurentnost Europske unije, kao jedna od prioritetnih tema tekućeg mađarskog predsjedanja Vijećem EU-a, a ujedno jedan od ključnih prioriteta EU-a u novom Strateškom programu za razdoblje 2024.-2029.
U prvom dijelu sastanka raspravljalo se o jačanju konkurentnosti i vladavine prava putem bolje izrade propisa, s fokusom na procjene učinka i javne konzultacije s dionicima. U kontekstu važnosti bolje regulative za jačanje europske konkurentnosti te novih izazova kao što su zelena i digitalna tranzicija, državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je značaj i potrebu smanjenja prekomjernog regulatornog i administrativnog opterećenja, napose za male i srednje poduzetnike kao i poljoprivrednike. Naglasila je važnost visoke kvalitete, pravodobnosti i temeljitosti procjena učinka, uključujući i provjere konkurentnosti. Posebnu pažnju treba posvetiti procjeni učinka regulative EU-a na pojedine države članice te regije i sektore koji bi mogli biti posebno pogođeni, kao i razmatranju kumulativnih učinaka propisa, istaknula je državna tajnica.  
U drugom dijelu sastanka održana su tri paralelna panela na kojima su razmotreni različiti aspekti od značaja za jačanje europske konkurentnosti, kao što su novi dogovor o europskoj industriji, demografske promjene, obrazovanje, istraživanje i razvoj, te javno i privatno financiranje. U svojoj intervenciji državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je značaj koji Hrvatska pridaje demografskoj revitalizaciji i ljudskom kapitalu  kao važnim elementima za sveukupnu dugoročnu konkurentnost EU-a. U tom smislu držimo da je potreban strateški pristup kojim se pitanje demografske revitalizacije integrira u sve ekonomske, socijalne i investicijske politike,  a kako bi se uz već postojeće „slobode kretanja“ u okviru EU stvorio okvir i za „slobodu ostanka“. Naglašavajući važnost ljudskog kapitala za konkurentnost EU-a, posebno je istaknula potrebu ulaganja u obrazovanje i vještine, prilagodbu politika tržišta rada i obrazovnih sustava potrebama zelene i digitalne tranzicije, te povećanog ulaganja u istraživanje i razvoj.
Državna tajnica Metelko-Zgombić ujedno je izvijestila o nacionalnim razvojnim prioritetima  putem kojih Hrvatska oslovljava ova pitanja, a to su demografska revitalizacija, digitalna transformacija, dekarbonizacija i obrazovanje, pri čemu su sva ulaganja koja se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u skladu s tim ciljevima.

Priopćenja