Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Matušić na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije koji se održao u četvrtak 29. kolovoza 2024., u Bruxellesu.
 
Neformalni sastanak je započeo raspravom o trenutnoj situaciji na terenu u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu te o nastavku potpore Europske unije Ukrajini, u kojoj je sudjelovao ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba. Državni tajnik Matušić u svojoj je intervenciji snažno podržao Ukrajinu te stavio naglasak na važnost nastavka pružanja pomoći u vojno-humanitarnom i energetskom segmentu.
 
S ministrom vanjskih poslova Turske Hakanom Fidanom razgovaralo se o trenutnom stanju odnosa između EU i Turske te o regionalnim i globalnim pitanjima od zajedničkog interesa. Državni tajnik Matušić istaknuo je značaj Turske kao važnog partnera EU u rješavanju problema u raznim krizama, ruske agresije na Ukrajinu, Bliskog istoka, južnog Kavkaza do regionalnih kriza u Siriji, Libiji, Iraku kao i činjenicu da je Turska važan partner u sprječavanu ilegalnih migracija.
 
Razgovaralo se i o situaciji na Bliskom istoku u kontekstu najnovije eskalacije napetosti u regiji i o trenutnim naporima usmjerenima na postizanje primirja u Gazi. U raspravi je sudjelovala UN-ova viša koordinatorica za humanitarnu pomoć i obnovu za Gazu, Sigrid Kaag, koja je ujedno izvijestila o humanitarnoj situaciji na terenu.
 
Također se raspravljalo i o političkoj krizi u Venezueli, obzirom da i mjesec dana nakon održanih predsjedničkih izbora 28. srpnja, vlasti nisu objavile neovisno verificirane rezultate izbora sa svih birališta.

Priopćenja