Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Federacija BiH u prvih šest mjeseci otplatila preko pola milijarde KM duga

Na ime otplate duga Federacija BiH tijekom prvih šest mjeseci 2024. isplatila je čak 562 milijuna KM, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva financija FBiH, što predstavlja značajan korak prema smanjenju ukupnog duga i održavanju financijske stabilnosti ovog entiteta.

Ukupno zaduženje putem emisije trezorskih zapisa i obveznica u istom razdoblju iznosilo je 234 milijuna KM ili 41,6 posto ukupne otplate.

U Ministarstvu financija BiH ističu kako su razvojni i infrastrukturni projekti pokretač gospodarstva u cjelini i kao takvi predstavljaju osnovu za daljnji gospodarski rast i prosperitet. Stoga naglašavaju važnost ravnoteže između otplate postojećeg duga i ulaganja u buduće projekte.

Inače, iz Ministarstva financija Federacije BiH su u više navrata ponovili kako su procedure zaduživanja vrlo transparentne i javno dostupne. Naime, sam proces zaduživanja je propisan Zakonom o dugu i zaduživanju i garancijama u Federaciji BiH, dok se kroz proračun Federacije vrlo eksplicitno i jasno mora utvrditi obujam zaduženja, izdavanje garancija, upravljanje dugom. Nadalje, Zakonom o izvršenju proračuna utvrđuje se maksimalni iznos kratkoročnog zaduženja koje ima za svrhu financiranje planiranih rashoda i efikasno upravljanje likvidnošću proračuna. Iz navedenog je vidljivo kako su svi podaci o ukupnom iznosu potrebnom za otplatu duga kao i ukupnom iznosu zaduženja sastavni dio federalnog proračuna što ih čini vrlo transparentnim i javno dostupnim, te se u tom kontekstu jedino i mogu promatrati.

Pisane vijesti