Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman u radnom posjetu Republici Srbiji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 19. srpnja 2024. godine, u radnom posjetu Republici Srbiji.

Ministar Grlić Radman sastao se u Subotici s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministrom u Vladi Republike Srbije, g. Tomislavom Žigmanovom, te predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća, gđom Jasnom Vojnić.
Ministar je naglasio kako će Vlada Republike Hrvatske nastaviti pružati snažnu podršku našim sunarodnjacima u Srbiji kroz različite projekte. Jedan od tih projekata je i zgrada Hrvatskog doma Matica, a koja je izgrađena uz financijsku podršku hrvatske Vlade od 2 milijuna eura.

Ministar Grlić Radman, u sklopu radnog posjeta, obišao je i vrtiće „Marija Petković - Sunčica“ i „Anđeli čuvari“, koji su dodatni dokaz naše posvećenosti obrazovanju djece, očuvanju hrvatskog jezika, kulture i baštine. Potpora Hrvatima izvan Republike Hrvatske jedan je od naših temeljnih prioriteta, a položaj hrvatske manjine u Srbiji od posebnog je interesa za hrvatsku Vladu.

U okviru radnog posjeta hrvatskoj zajednici u Srbiji, u Novom Sadu se ministar Grlić Radman susreo s ministrom vanjskih poslova Republike Srbije, Markom Đurićem. Sastanak je bio vrlo konstruktivan, uz naglasak na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja. Ministri su posjetili rodnu kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.
Ovaj radni posjet potvrda je politike dijaloga i partnerstva koju provodi hrvatska Vlada te predanosti unaprjeđenju položaja Hrvata u Republici Srbiji i jačanju bilateralnih odnosa dviju država.

Priopćenja