Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanica Jasna Ognjanovac je otvorila mobilnu izložbu „Hrvati i Bugari kroz stoljeća“

Dana 17. srpnja 2024. povodom Dana bugarske diplomatske službe je otvorena mobilna izložba „Hrvati i Bugari kroz stoljeća. Kulturna diplomacija i međuakademska suradnja“ u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Bugarske. Izložba predstavlja zbornike koji su rezultat uspješne suradnje kroz zajedničke konferencije Odsjeka za povijesne znanosti i Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU i Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju pri Bugarskoj akademiji znanosti. Sastoji se od 16 panoa, na kojima se nalaze QR kodovi koji omogućuju potpuni pristup materijalima svih konferencija održanih u Bugarskoj i Hrvatskoj od 1998. do danas.

Otvorenju su nazočili veleposlanica Republike Hrvatske gđa Jasna Ognjanovac, zamjenica ministra vanjskih poslova RB gđa Marija Angelieva, ravnateljica Državnog kulturnog instituta pri Ministarstvu vanjskih poslova RB gđa Snežana Joveva-Dimitrova, ravnateljica Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju pri Bugarskoj akademiji znanosti gđa Rumjana Prešlenova i dr Aleksandra Milanova iz Instituta za balkanistiku.

Veleposlanica Ognjanovac je na otvorenju izložbe zahvalila mladim znanstvenicima iz Instituta za balkanistiku s Centrom za trakologiju pri Bugarskoj akademiji znanosti koji su prihvatili njezinu sugestiju za realizacijom ove izložbe te je dodala da će izložba biti predstavljena u Đakovu, Osijeku i Zagrebu, s mogućnošću njezinog prikazivanja i u drugim sveučilišnim centrima. Ravnateljica Državnog kulturnog instituta pri Ministarstvu vanjskih poslova RB gđa Joveva-Dimitrova izrazila je zadovoljstvo što su domaćini jedne vrlo informativne i zanimljive izložbe o hrvatsko-bugarskim odnosima dok je zamjenica ministra gđa Angelieva rekla kako su takvi projekti vrlo važni za opću kulturu mladih generacija i upoznavanje bliskih naroda.

Izložba se može vidjeti od 17. srpnja do 31. kolovoza u foajeu Ministarstva vanjskih poslova RB na 7. katu. Ovaj je projekt predstavljen u partnerstvu između Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Državnog kulturnog instituta pri Ministarstvu vanjskih poslova RB.

Pisane vijesti