Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Slovenija donijela zakon za brže zapošljavanje stranaca

Državni zbor Republike Slovenije je 15. srpnja 2024. usvojio interventni zakon o mjerama pri upravnim jedinicama, a koji bi trebao značajno pridonijeti smanjenju administrativnih opterećenja i bržem rješavanju upravnih predmeta.
 
Zakonom o mjerama za optimizaciju pojedinih postupaka u upravnim jedinicama, među ostalim, ukida se mjesna nadležnost u izdavanju boravišnih i radnih dozvola strancima te se pojednostavljuje zapošljavanje stranaca. Državni tajnik Ministarstva uprave Jure Trbič na predstavljanju prijedloga zakona istaknuo je kako je primarni cilj prijedloga zakona rasteretiti upravne jedinice i službenike, budući da upravni postupci, posebice u području stranaca, predstavljaju znatno administrativno opterećenje, a istodobno se broj ovih postupaka znatno povećao posljednjih godina.
 
 “Kašnjenja u rješavanju ovih predmeta su već toliko duga da ljudima stvaraju teškoće i gospodarsku štetu”, rekao je Trbič, dodavši da se prijedlogom uvode dva glavna rješenja, pomoću kojih će upravne jedinice “malo lakše disati”, a to su ukidanje mjesne nadležnosti u izdavanju boravišnih i radnih dozvola strancima te privremeno pojednostavljenje postupaka zapošljavanja stranaca.
Ukidanje mjesne nadležnosti u predmetima vezanima za strance omogućuje ravnomjernije opterećenje upravnih jedinica, što će u prosjeku smanjiti vrijeme rješavanja predmeta; jer se očekuje manji broj upita korisnika javnih usluga o statusu njihove prijave.
 
 Zakon uvodi i odredbu koja će strancima omogućiti rad i boravak u Sloveniji nakon dobivanja privremene dozvole, dok će se postupak na upravnoj jedinici nastaviti do konačne odluke. Navedeno bi trebalo omogućiti brži ulazak stranaca na tržište rada u Republici Sloveniji.

Pisane vijesti