Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

„Duo Croatico“ povodom inauguracije nove zgrade veleposlanstva Republike Hrvatske u Alžiru.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Alžiru organiziralo je 11. srpnja 2024., povodom preseljenja i otvorenja nove zgrade veleposlanstva Republike Hrvatske, koncert  hrvatskih umjetnika „Duo Croatico“.

Dvoje afirmiranih mladih muzičara,  Martina Jembrišak i Valentin Šeremet izveli su djela hrvatskih i stranih skladatelja R.Bručia, D. Pejačević i B.Juračiča, E. Cossetta, M. Makara , L.van Beethovena i  A. Piazzolle u vrtu nove zgrade veleposlanstva Republike Hrvatske u Alžiru.  Skladbe su izvedene na šest različitih instrumenata tipičnih za pojedine regije Republike Hrvatske,  a publika je s posebnom pažnjom slušala izvedbu himne Europske Unije „Oda radosti“ L.van Beethovena izvedenu na sopilama u Istarskoj skali koja je na listi UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine.       
Veleposlanik Ilija Želalić tijekom prigodnog obraćanja prisutnim uzvanicima istaknuo je, kako nakon 15 godina, veleposlanstvo Republike Hrvatske u Alžiru konačno ima reprezentativnu zgradu veleposlanstva koje odgovara svim Schengenskim standardima, a ujedno je istaknuo i odličnu kulturnu suradnju između Republike Hrvatske i Alžira, koja je u zadnje vrijeme posebno intenzivirana kroz različite kulturne događaje.  

Na koncertu je sudjelovalo oko šezdesetak uzvanika; članovi hrvatske zajednice u Alžiru, veleposlanici država članica EU, SAD i susjednih država, generalni direktor protokola alžirskog MVP-a i bivši veleposlanik Alžira u Republici Hrvatskoj g. Khelif, kao i drugi istaknuti predstavnici alžirskih tvrtki i institucija. Nakon koncerta upriličen je prigodan domjenak u vrtu nove zgrade veleposlanstva, a cijeli događaj popraćen je od strane alžirskih medija.  

Koncert hrvatskih umjetnika „Duo Croatico“ održan je  uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i uz pomoć Samostalnog sektora za javnu diplomaciju i kulturnu suradnju, Službe za kulturnu diplomaciju, te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pisane vijesti