Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Čelnici Hrvatske bratske zajednice Amerika posjetili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj

Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr.sc. Mladen Andrlić primio je 8. srpnja 2024. u prostoru Veleposlanstva izaslanstvo Hrvatske bratske zajednice Amerike (HBZ) u kojem su bili glavni predsjednik Edward W. Pezo, glavna tajnica i rizničarka te tajnica Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Bernadette M. Luketich-Sikaras te izvršni potpredsjednik i član Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Franjo Bertović, uz koje i Mirjana Ana Maria Piškulić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske. U srdačnom razgovoru sugovornici su prenijeli kako svojim glazbenim-tamburaškim i plesnim djelovanjem uspješno pridonose očuvanju hrvatske kulture i baštine u SAD i Kanadi te se i na taj način učinkovito povezuju s matičnom Hrvatskom.

U sklopu obilježavanja 130 godina svojega postojanja i djelovanja, članovi HBZ Amerike upravo borave u Hrvatskoj, gdje su sudjelovali i na prvom, dvodnevnom kulturnom festivalu 'Tambure kroz generacije' u organizaciji HBZ i Hrvatske matice iseljenika te pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

Kako bi potakli i suradnju u državama hrvatskoga susjedstva u kojima živi hrvatska nacionalna manjina, ovom su prigodom posjetili Mađarsku. U susretu u Pečuhu s generalnim konzulom RH Dragom Horvatom i glasnogovornikom Hrvata u mađarskom parlamentu Jozom Solgom načelno je dogovorena suradnja s Hrvatskim tamburaškim orkestrom iz Pečuha. Tijekom sastanka u Budimpešti, na kojem su uz veleposlanika Andrlića sudjelovale i diplomatska savjetnica Marina Sikora i direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Mađarskoj Ivana Herceg, informirani su o bilateralnim odnosima i položaju Hrvata u Mađarskoj, a bilo je riječi i o mogućnostima suradnje s tamburašima gradišćanskih Hrvata. Gosti iz SAD dali su i kratke intervjue za emisiju HTV-a 'Globalna Hrvatska'.

Fotografije: Neda Maretić

Pisane vijesti