Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan prijem povodom Dana državnosti, Dana oružanih snaga RH i Dana hrvatske diplomacije

U rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu 6. lipnja 2024. održan je prijem povodom Dana državnosti, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske i Dana hrvatske diplomacije. Veleposlanica Andrea Bekić sa suprugom Darkom i suradnicima dočekala je brojne uzvanike iz diplomatskog zbora, veleposlanike i vojne izaslanike, švicarske i hrvatske goste, te prijatelje Hrvatske.

Veleposlanica Bekić je u prigodnom govoru naglasila značaj diplomacije Dubrovačke Republike i pregovaranja, koje je uz uspjehe Hrvatske vojske bilo podjednako važno u uspješnom završetku Domovinskog rata. Također je istaknula značaj Dubrovačke Republike za hrvatsku kulturnu baštinu. Veleposlanica je ukazala na povijesni datum 30. svibnja 1990. koji se slavi kao Dan državnosti Republike Hrvatske s obzirom da je tada konstituiran prvi višestranački i demokratski Sabor, kao uvod u obnovu samostalnost i neovisnosti 1991. godine.

Oružane snage Republike Hrvatske uspostavljene su prije 33 godine kao odgovor na agresiju, a ove godine obilježavamo već 15 godina članstva u NATO-u i sudjelovanja u kolektivnoj sigurnosti s našim saveznicima. Kao članica EU od 2013. Hrvatska ima iskustvo u procesu europskih integracija te pomaže kandidatima za članstvo, poput Ukrajine i posebno Bosne i Hercegovine, na njihovom europskom putu.

Veleposlanica je pojasnila kako se Dan hrvatske diplomacije obilježava 7. lipnja, prema datumu pisma pape Ivana VIII upućenog knezu Branimiru 879. godine, sto je predstavljalo priznanje srednjovjekovne hrvatske države i temelje hrvatskog državnog prava.

Što se tiče hrvatsko-švicarskih odnosa, veleposlanica Bekić je ukazala na bilateralni posjet švicarskog ministra vanjskih poslova Ignazia Cassisa Hrvatskoj koji je tijekom travnja održan u Dubrovniku. Švicarski ministar također je krajem protekle godine boravio u Zagrebu, gdje je posebna tema bilo humanitarno razminiranje u Ukrajini. Veleposlanica je pozdravila švicarske mirovne napore u organizaciji nadolazećeg mirovnog summita u Bürgenstocku kao važnog koraka za postizanje mira u Ukrajini na temelju međunarodnog prava.

U okviru kulturne promocije i baštine na popisu UNESCO-a, ističe se mimohod Sinjskih alkara u Ženevi proteklog svibnja, kao jedinih stranih gostiju Starih grenadira i smotre švicarskih povijesnih i viteških društava. Hrvatske je također bila zemlja partner na najvećem turističkom sajmu u Švicarskoj u veljači ove godine (FESPO Zürich), a broj švicarskih turista u konstantnom je porastu. Važnu ulogu u produbljenju hrvatsko-švicarske suradnje ima i brojna hrvatska zajednica u Švicarskoj.

Zahvalnicu Veleposlanstva Republike Hrvatske povodom Dana državnosti ove godine primio je fra Gojko Zovku, donedavni voditelj Hrvatske katoličke misije u Bernu koji je kao misionar u Švicarskoj djelovao od 1999. do 2023. godine. Veleposlanica je posebno zahvalila fra Gojku na važnom doprinosu u očuvanju hrvatskog identiteta, kao i na brojnim humanitarnim aktivnostima.

U glazbenom dijelu uzvanike je oduševila hrvatska sopranistica Nikolina Pinko, izvedbom hrvatske i švicarske himne te Beethovenove „Ode radosti“, uz pratnju pijanista Marka Skorina i violinistice Petre Barbarić. Posebno dojmljiva bila je izvedba arije „Neka cijeli ovaj svijet“ iz poznatog hrvatskog mjuzikla „Jalta, Jalta“. Ovim glazbenim brojem Veleposlanstvo Hrvatske u Bernu poslalo je poruku optimizma, nade i razumijevanja u svijetu opterećenom sukobima i nasiljem te je publika gromoglasnim pljeskom pozdravila umjetnicu i poruku.

Prijem u organizaciji Veleposlanstva RH poslužio je i kao odlična prigoda za promociju hrvatskih proizvoda i delicija, poput Badelovih rakija i likera Korlat, slatkiša iz Kraša, ali i hrvatskih tradicionalnih jela, uz prigodne plakate prepoznatljivih hrvatskih turističkih i sportskih simbola, koji su krasili prostor rezidencije. Takvim predstavljanjem je na najbolji način zaokružena priča Hrvatske kao male zemlje velikog srca i široka duha, koja ponosno priča svoju povijesnu priču, ali hrabro korača u budućnost sa svojim partnerima i saveznicima iz međunarodne zajednice.

Pisane vijesti