Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove 25. lipnja 2024. u Luxembourgu, zadnjem tijekom belgijskog predsjedanja Vijećem EU.

Na dnevnom redu ministara i državnih tajnika za Europu bile su rasprava o prijedlogu Direktive o transparentnosti zastupanja interesa u ime trećih zemalja, priprema sastanka Europskog vijeća 27.-28. lipnja te saslušanje Mađarske u okviru postupka koji se vodi na temelju članka 7. stavka 1. Ugovora o EU, u kontekstu vladavine prava.

U raspravi o prijedlogu Direktive o transparentnosti zastupanja interesa u ime trećih zemalja, koja je dio paketa mjera za obranu demokracije objavljenog u prosincu prošle godine, državna tajnica istaknula je važnost što veće transparentnosti aktivnosti lobiranja u ime trećih zemalja, ukazujući ujedno na važnost fleksibilnog pristupa ovoj direktivi i uvažavanja nacionalnih specifičnosti s obzirom na različita postojeća pravna rješenja i prakse država članica. Založila se za jasnije definicije kao i za što jasniju komunikaciju s javnošću oko ciljeva prijedloga direktive, te ujedno izvijestila kako će u Hrvatskoj Zakon o lobiranju stupiti na snagu 1. listopada.  

Vijeće je dovršilo pripreme za sastanak Europskog vijeća 27. i 28. lipnja, na kojem će čelnici raspravljati o Ukrajini, Bliskom istoku, sigurnosti i obrani, konkurentnosti,  imenovanjima na čelna mjesta EU institucija slijedom održanih izbora za EU parlament, novom Strateškom programu za razdoblje 2024.-2029. te planu puta za budući rad na internim reformama. Glede Ukrajine, državna tajnica pozvala je na što žurniju operacionalizaciju dogovora oko mjera pomoći iz Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) kako bi se omogućila daljnja vojna pomoć Ukrajini. U pogledu nacrta Strateškog programa EU-a za razdoblje 2024.-2029. i prioriteta koji su njime obuhvaćeni, državna tajnica istaknula je, između ostalog, važnost pridavanja veće pažnje temi demografske revitalizacije, napose u kontekstu jačanja konkurentnosti EU-a. U pogledu migracija, kao jednom od strateških prioriteta budućeg programa, pozvala je na uključivanje pitanja usklađenosti susjednih zemalja s viznom politikom EU-a, kao jednom od ključnih mjera za smanjenje migracijskog pritiska na zapadno-balkanskoj ruti.

U okviru postupka pokrenutog protiv Mađarske 2018. po članku 7.  Ugovora o EU, Vijeće je održalo sedmo saslušanje Mađarske kako bi se upoznalo s najnovijim aktivnostima i mjerama koje je Mađarska poduzela od prethodnog saslušanja u svibnju 2023. radi otklanjanja identificiranih zabrinutosti u kontekstu vladavine prava.  

Nakon održanog Vijeća za opće poslove, državna tajnica je u ime Hrvatske sudjelovala na Međuvladinoj konferenciji s Ukrajinom a potom i s Republikom Moldovom, na kojima su službeno otvoreni pristupni pregovori tih dviju država za ulazak u Europsku uniju.

Priopćenja