Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Okrugli stol o Draženu Petroviću, Sajam knjiga Feria del Libro

U organizaciji Veleposlanstva RH u Madridu i Stalnog predstavništva Europske komisije te uz potporu Ministarstva turizma i sporta RH i Muzejsko-memorijalnog centra „Dražen Petrović“ iz Zagreba, 13. lipnja 2024. održan je na sajmu knjiga Feria del Libro u Madridu, u okviru Paviljona Europa, okrugli stol o Draženu Petroviću i utjecaju hrvatskih sportaša na košarku u Španjolskoj.

Ovogodišnja tema Sajma bila je „Sport“ kao tema književnog djelovanja, ali i kao potka za razgovor o najširem spektru tema vezanih za sport, u okviru i izvan samih sportskih natjecanja.

Hrvatska se, u organizaciji VRH Madrid, i Stalnog predstavništva Europske komisije te uz potporu Ministarstva turizma i sporta RH i Muzejsko-memorijalnog centra „Dražen Petrović“, u Paviljonu Europa predstavila okruglim stolom pod naslovom „Dražen Petrović: legenda o neukrotivom“, po istoimenoj knjizi Juana Francisca Escudera (izdavač: JC CLEMENTINE, 2006.)

Uz autora knjige Juana Francisca Escudera, u razgovoru su, sudjelovali Neven Spahija, košarkaški trener i najbliži prijatelj Dražena Petrovića, Antonio Sánchez, sportski novinar tv kanala Movistar + i Sergio García-Ronrás, sportski novinar španjolskog nacionalnog radija RNE.

Sudionici razgovora prisjetili su se životnog i sportskog puta najpopularnijeg košarkaša u europskoj povijesti - Dražena Petrovića - jedinstvenog igrača koji je označio prekretnicu u europskoj košarci. Osvrtom na bogati period košarke 80-ih i dio 90-ih godina, sudionici su istakli značajan utjecaj hrvatskih sportaša na uspjehe španjolske košarke.

Pisane vijesti