Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanstvo RH u Beču svečano obilježilo Dan državnosti, Dan oružanih snaga i 15. obljetnicu članstva u NATO-savezu

Svečanim prijemom u paviljonu Gloriette u perivoju dvorca Schönbrunn Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču proslavilo je u 12. lipnja 2024. Dan državnosti, Dan oružanih snaga i 15. godišnjicu pristupa Republike Hrvatske NATO savezu.

Pozivu veleposlanika Daniela Glunčića, stalnog predstavnika RH pri OESS-u, UN-u i međunarodnim organizacijama, veleposlanika Marija Horvatića, te vojnoga izaslanika, pukovnika Maria Pavlaka, odazvalo se oko 400 uzvanika s područja diplomacije, politike, gospodarstva, kulture kao i predstavnika hrvatske i gradišćansko hrvatske zajednice i medija.

Pokroviteljstvo za ovogodišnju proslavu Dana državnosti preuzela je Zadarska županija koja se predstavila svojim vrhunskim vinima i raznolikom gastro ponudom u izvedbi Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar, ali i turističkim materijalima i promotivnim filmom snimljenim u povodu 30. obljetnice Zadarske županije.

Glazbena atrakcija večeri bila je Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ koja je sve uzvanike bez iznimke oduševila vrhunskom klupskom izvedbom najpoznatijih melodija iz svih krajeva Hrvatske.

Prije intoniranja himni u izvedbi Klape Sv. Juraj i tenora Luke Gudelja uzvanike su pozdravili veleposlanik Daniel Glunčić i župan Božidar Longin. Veleposlanik je istaknuo važnost članstva u NATO-u, posebice u današnjim nesigurnim i kriznim vremenima ratnih sukoba i političkih nestabilnosti. Župan Longin iskoristio je priliku ukazati na prednosti zadarskoga kraja kao raznolike i uzbudljive turističke lokacije pozvavši sve uzvanike da posjete zadarsku županiju.

Ovogodišnja  proslava Dana državnosti ostvarena je u suradnji sa Zadarskom županijom i uz potporu hrvatskih institucija i tvrtki kao i austrijskih tvrtki koje su prisutne i na hrvatskom tržištu.

Pisane vijesti