Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova „Prijatelja Zapadnog Balkana“

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 21. lipnja 2024. godine, na sastanku država članica Europske unije „Prijatelja Zapadnog Balkana“ u Beču. Ministar je sudjelovao s kolegama ministrima iz jugoistočne Europe. Republika Hrvatska još jednom je potvrdila svoju podršku zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.
 
Na današnjem sastanku usvojena je Deklaracija koja ima za cilj potaknuti susjedne zemlje na europski put, temeljena na njihovim vlastitim postignućima, uz afirmaciju zajedničkih vrijednosti, vladavine prava i jačanja suradnje na području zajedničke vanjske i sigurnosne politike.
 
Razgovaralo se o gospodarskoj suradnji, uključujući i Plan rasta za Zapadni Balkan. Republika Hrvatska podržava jačanje gospodarske suradnje na području Zapadnog Balkana kako bi se smanjio gospodarski jaz. Ulaskom država jugoistočne Europe na Zajedničko tržište dodatno će se potaknuti investicije te omogućiti snažniji gospodarski rast i međusobna suradnja.
 
Hrvatskoj je posebno važna prometna povezanost, uključujući cestovnu, zračnu i plovidbenu infrastrukturu, kao temelj gospodarskog razvoja, povećanja zapošljavanja i inovacija. Republika Hrvatska posvećena je i povećanju energetske diversifikacije u regiji kako bi se središnja i jugoistočna Europa bolje povezale i ostvarile veću energetsku sigurnost. Ove zemlje su naši ključni primatelji razvojne pomoći i najbliži gospodarski partneri.
 
Republika Hrvatska podržava Plan rasta za Zapadni Balkan kao ključni dio transformacije ovih zemalja na europskom putu.

Priopćenja