Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Grand Prix Zaklade Simone i Cino Del Duca dodijeljen projektu Adriboats, u kojem sudjeluju i hrvatske institucije

U svečanim prostorima Instituta Francuske u Parizu 19. lipnja 2024. godine dodijeljene su nagrade zaklada Charles Defforey, Christophe i Rodolphe Mérieux, Lefoulon-Delalande, NRJ te Simone i Cino Del Duca. Ovim se nagradama nagrađuje izvrsnost na području prirodnih znanosti, medicine, humanitarnog djelovanja, društveno korisnih aktivnosti i umjetnosti.   
Na prijedlog Akademije za književnost Zaklada Simone i Cino Del Duca odlučila je dodijeliti 150.000 eura za područje arheologije projektu Adriboats, kojega vodi francuska arheologinja talijanskog porijekla Giulia Boetto, uz sudjelovanje nekolicine hrvatskih institucija.
Projekt započet 2007. godine istražuje ostatke antičkih brodova na istočnoj obali Jadrana i u rijeci Kupi, a do sada je otkriveno i analizirano jedanaest olupina, koje datiraju od brončanog doba do kasne antike. Među njima je i brod Zambratija, otkriven u Istri, koji svojom datacijom između kraja 12. i 10. stoljeća prije Krista predstavlja najstariji u cijelosti šivani brod na Sredozemlju, svjedočeći tako o dugoj tradiciji autohtone brodogradnje.
Hrvatski partneri u projektu su: Sveučilište u Zadru, Arheološki muzej Istre i Hrvatski restauratorski zavod. Dotacija Zaklade Simone i Cino Del Duca omogućit će daljnji razvoj projekta, kojega su do sada financirali Ministarstvo Europe i vanjskih poslova Francuske Republike, Centar Camille Jullian, Arheološki muzej Istre, Istarska županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

Pisane vijesti