Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Harmonizacija regulacija u području homologacija

U organizaciji Službe za prijenos znanja i Njemačke agencije za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit - GIZ) 13. i 14. lipnja 2024. održan je virtualni seminar pod nazivom „Harmonizacija regulacija u području homologacija motornih vozila, traktora i prikolica“.

Hrvatsko iskustvo u usklađivanju zakonodavstva u dijelu poglavlja 1 (slobodno kretanje roba) predstavili su g. Goran Košir, voditelj tehničkog odjela Centra za vozila RH i prof Zoran Lulić, Fakultet strojarstva i brodogradnje. Seminaru su prisustvovali službenici državne uprave koji se bave pitanjima prometa i homologacije iz Srbije i Crne Gore.  Seminar je sadržajno obradio područja definicije i kategorizacije vozila, obveze tehničkih pregleda i homologacije vozila. Predavači su objasnili relevantne direktive i uredbe EU zakonodavstva te prenijeli hrvatsko iskustvo u  njihovoj primjeni kao i iskustvo tijekom pregovora RH za punopravno članstvo u EU. 
 
Aktualne teme o različitim aspektima djelovanja EU-a, njenim vrijednostima i inicijativama koje pozitivno utječu na države susjedstva, Služba za prijenos znanja organizira na zahtjev korisnika, a s ciljem što kvalitetnije pripreme državnih institucija za pristupanje EU. Visoke ocjene evaluacije programa sudionika potvrdile su relevantnost i kvalitetu hrvatskih stručnjaka kao i organizaciju aktivnosti u cjelini.

Ostale vijesti