Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Započeo XXIII. Jednogodišnji stručni diplomatski studij

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, 14. lipnja 2024. godine u dvorani na Petretićevom trgu, predavanjem ministra vanjskih i europskih poslova dr.sc. Gordana Grlić Radmana započeo je Jednogodišnji stručni diplomatski studij, kojeg u Diplomatskoj akademiji pohađa XXIII. generacija polaznika, među kojima 31 mlađi djelatnik MVEP RH i 8 iz drugih tijela državne, lokalne i javne uprave RH.
Studij je započeo predavanjem mvep dr.sc. Gordana Grlić Radmana na temu: Služba vanjskih poslova Republike Hrvatske: razvoj i perspektive. Poslije predavanja,  polaznike je pozdravio i predsjednik Vijeća Diplomatske akademije prof. dr.sc. Mate Granić.
Program traje jednu akademsku godinu i sastoji se od predmeta grupiranih u pet modula: Republika Hrvatska: povijest, perspektive, izazovi, Republika Hrvatska i Europska Unija, Suvremeni svijet: međunarodni odnosi, Biti diplomat, Konzularna dimenzija služba vanjskih poslova, a provodi se kroz predavanja, tematske seminare i radionice te posjete političkim, gospodarskim, kulturnim i drugim institucijama u RH. Predavači su hrvatski i strani diplomati, sveučilišni i drugi znanstvenici, kao i javni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva, angažirani u područjima diplomacije, vanjske politike i međunarodnih odnosa.