Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predstavljanje knjige „Arhitektura predsjedanja“ akademika Velimira Neidhardta

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sudjelovao je na predstavljanju knjige akademika Velimira Neidhardta „Arhitektura predsjedanja“, posvećene prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. Predstavljanje se održalo u auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
 
Na predstavljanju su uz predsjednika Vlade RH Plenkovića i ministra Grlića Radmana govorili glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević, tajnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU akademik Mladen Obad Šćitaroci te autor knjige i predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt.
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je značaj knjige koja detaljno opisuje kako je NSK, prilagođena za potrebe hrvatskog predsjedanja, postala simbol međunarodnog ugleda i iskustva Republike Hrvatske. Knjiga je izdana na hrvatskom i engleskom jeziku u izdanju Hrvatskog muzeja arhitekture HAZU-a i predstavlja vrijedan doprinos boljem razumijevanju hrvatske diplomatske povijesti i suradnje arhitekture i diplomacije.
 
Ministar je također naglasio kako je hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. bilo prvo predsjedanje koje se odvijalo u nacionalnoj knjižnici koja je nastavila obavljati svoje redovite aktivnosti. Slogan predsjedanja, „Snažna Europa u svijetu punom izazova“, pokazao se proročanskim jer su se tijekom predsjedanja morali suočiti s pandemijom COVID-19 i potresom koji je pogodio Zagreb.
 
Na kraju, ministar je izrazio zahvalnost akademiku Neidhardtu na njegovom doprinosu arhitektonskoj baštini Hrvatske, istaknuvši njegove projekte kao što su Zračna luka Franjo Tuđman, poslovna upravna zgrada INA-e te dogradnja upravne zgrade Croatia osiguranja u Zagrebu.

Priopćenja