Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na izložbi "Defining Futures: People, Tech and Teams for a Mine-Free Ukraine"

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je, uz Glavnog upravitelja Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Achima Steinera te prvu potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Ukrajine Juliju Sviridenko na otvorenju izložbe o opasnosti od mina u sklopu Konferencije o obnovi Ukrajine 2024. Izložbu pod nazivom "Defining Futures: People, Tech and Teams for a Mine-Free Ukraine" organizirali su UNDP Ukrajina i Zaklada Legacy of War, a autor izložbe je Giles Duley, globalni zagovaratelj Ujedinjenih naroda za osobe s invaliditetom.

Ministar vanjskih i europskih poslova ovom prilikom je istaknuo kako je Republika Hrvatska, kao i Ukrajina, bila žrtva agresije, a posljedice miniranih područja osjećale su se desetljećima. Dodao je i kako smo do sada dali preko deset milijuna eura za protuminske aktivnosti u Ukrajini, od kojih se četiri milijuna odnose upravo na doprinos UNDP-u te je izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je upravo stroj hrvatskog proizvođača, tvrtke DOK-ING, dio izložbe.

Tehnologija i strojevi poput ovoga ključni su za bržu i efikasniju obnovu Ukrajine, a od ove godine, zahvaljujući sveobuhvatnoj potpori Hrvatske, počela je i lokalizacija njihove proizvodnje u Ukrajini.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Ukrajine istaknula je važnost ekonomske dimenzije ovog problema. Ukrajina je poljoprivredna zemlja, a gotovo 30% njenog zemljišta je potencijalno kontaminirano, što predstavlja ogroman gubitak za gospodarstvo zemlje, uz to narušava sigurnost Ukrajinaca koji žive na oslobođenim područjima ili se tamo vraćaju.



Priopćenja