Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Banja Luci održana četvrta po redu radionica u okviru projekta Podrške procesu integracija Bosne i Hercegovine u Europsku uniju

U okviru bilateralne tehničke pomoći Bosni i Hercegovini, Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH organizirali su dvodnevnu radionicu u Banja Luci pod nazivom “Priprema dokumenata, strateško planiranje, kanali komuniciranja u procesu pretpristupnih pregovora s EU”.

Nakon uspješno održane radionice u Sarajevu u travnju, zbog velikog interesa ista radionica je 27. i 28. svibnja 2024. organizirana i u Banja Luci. Na ovoj radionici sudjelovali su predstavnici Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju te Ministarstva financija Republike Srpske, kao i Vlade Županije Posavske/Posavskog kantona. Sudionici su bili službenici odgovorni za koordinaciju i usklađivanje pri izradi strateških dokumenata, zakonodavstva i pripremu pregovaračkih pozicija unutar svojih institucija. Edukaciju su vodile stručnjakinje Dubravka Vlašić Pleše, savjetnica premijera Republike Hrvatske, i Dubravka Kobaš Lučić, načelnica Sektora za COREPER II Uprave za Europu pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH.

Radionica je pokrila teme učinkovite međuresorne koordinacije, horizontalnog usklađivanja pri izradi strateških dokumenata, metodologije pripreme pregovaračkih pozicija te smjernica za izradu dokumenata u komunikaciji s Europskom komisijom.

Kroz 2024. godinu, u sklopu projekta “Podrška procesu EU integracija BiH”, planirano je održavanje deset  edukacija. Cilj ovih edukacija je prijenos znanja i iskustava hrvatskih stručnjaka koji su sudjelovali u pregovorima Republike Hrvatske s EU, čime će se unaprijediti administrativni kapaciteti javnih službenika BiH za sve faze pristupnih pregovora s EU. Edukacije će pridonijeti i razumijevanju metodologije procesa te jasnom definiranju uloga i nadležnosti institucija unutar pregovaračke strukture.
 

Ostale vijesti