Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Glazbena Akademija River Nore iz Kilkennyja obilježila Svjetski dan kulturalne raznolikosti i dvije godine djelovanja

U nedjelju, 2. lipnja 2024. godine, u Kilkennyju je održan dječji koncert kojim je obilježen Svjetski dan kulturalne raznolikosti i druga godina djelovanja Glazbene Akademije River Nore.
Glazbenu Akademiju River Nore 2022. godine osnovala je gđa Lilian Giber Opačak, koja je voditeljica škole i glavni glazbeni pedagog. Škola trenutno ima oko 120 polaznika raznih uzrasta i nacionalnosti, uključujući i hrvatsku. U svojoj ponudi imaju učenje solfeggia, klavira, gitare, pjevanja, udaraljki i flaute, a vode i pred-instrumentalni glazbeni program koji je osmišljen za najmlađi uzrast, djecu od 4-6 godina. Na koncertu su djeca pokazala izvrsno glazbeno znanje izvodeći djela klasične glazbe na klaviru i violini, ali i modernih pop pjesama. Osim solo izvedbi, nastupio je i glazbeni sastav škole koji okuplja sedmero djece, a na oduševljenje publike, obradom poznate pjesme „Zombie“ grupe Cranberries, završili su koncert.
Gđa Giber Opačak jedna je od nastavnika Music Generation, organizacije koju je osnovao pjevač Bono Vox i koja osigurava učenje glazbe u cijeloj Irskoj. Osim toga, Glazbena Akademija River Nore ostvaruje suradnju sa svjetski poznatom tvrtkom Yamaha, te je jedini centar izvrsnosti Yamahe u Irskoj.
Planovi za budućnost Glazbene Akademije River Nore su i dalje poticati djecu u Kilkennyju na glazbeno stvaralaštvo te se planira projekt suradnje s glazbenim školama iz Republike Hrvatske u svrhu povezivanja hrvatske i irske kulture kroz glazbu.
Koncertu je ispred VRH Dublin nazočila Nani Klepo, treća tajnica.

Pisane vijesti