Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obilježen Dana državnosti Republike Hrvatske u Alžiru

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Alžiru organiziralo je, 30. svibnja 2024., povodom Dana državnosti Republike Hrvatske prigodno druženje u rezidenciji veleposlanika, na kojem su se, uz ministre kulture i gospodarstva te alžirske dužnosnike iz MVP, gospodarstvenike i strane diplomate, odazvali i prijatelje Hrvatske i predstavnici hrvatske zajednice u Alžiru.
Okupljenima se obratio veleposlanik Želalić, koji je predstavio najznačajnija dostignuća RH koje je postigla od svog punopravnog članstva u EU, predstavio recentna gospodarska kretanja i područja od zajedničkog gospodarskog interesa Republike Hrvatske i Alžira, uz osvrt na povijesne veze dviju država kroz prizmu velikih građevinskih projekata koje su hrvatske tvrtke kroz nekoliko desetljeća izvodile u Alžiru. Istaknuo je također vrlo dobru suradnju  na području kulture, te se posebno zahvalio ministrici kulture na njenoj svesrdnoj podršci predstavljanja RH u Alžiru. U tom kontekstu osvrnuo se na nedavni uspjeh i nagradu hrvatskim filmovima tijekom mediteranskog filmskog festivala u Annabi, projekte zajedničke sveučilišne suradnje, kao i  novih mogućnosti suradnje u sektoru turizma, uz prenošenje hrvatskog znanja i iskustava u rukovođenju hotelskih struktura.
 
Alžirski ministar za start-up i mikro tvrtke g.Yacine Oualid, istaknuo je prijateljstvo između Alžira i Hrvatske te izrazio uvjerenost kako će se odlični bilateralni odnosi nastaviti razvijati, a suradnja na gospodarskom i političkom planu unaprijediti na dobrobit obiju zemalja.
 
Tijekom prijema gosti su imali priliku kušati autentična hrvatska jela, a prilika je iskorištena i za turističku promociju uz prikaz dijela izložbe „Ljepote Hrvatske“ kao promotivne video materijale turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Pisane vijesti