Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Moravski Hrvati glavni gosti Dana državnosti u Pragu

U Novoměstskoj radnici na Karlovom trgu na kojem se upravo održava izložba na otvorenom „Dragi Česi, pozdravi iz Hrvatske“, 29. svibnja održano je svečano obilježavanje Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske. Ovogodišnja proslava posvećena je moravskim Hrvatima koji su, nažalost, još uvijek nedovoljno poznati u češkom okružju te se na ovaj način pokušava pojačati njihova vidljivost. Žive u Južnoj Moravskoj, od početka 16. stoljeća, najsjevernija su i druga po starosti hrvatska manjina, a ima ih oko tri tisuće. Naseljavaju okolicu Mikulova, mjesta Jevišovka, Dobré Pole, Nový Přerov, njihovu udrugu predvodi Jan Kopřiva, te u i oko grada  Břeclava, Charvátská Nová Ves, Poštorná, Hlohovec i Hovorany, Valtice te Lednice, čiju udrugu Charvatčané predvodi Martin Radkovič.
 
Folklorna skupina Charvatčané izvela je na izvrsnom hrvatskom jeziku hrvatsku himnu te zatim češku himnu. Kraj uvodnih govora i predstavljanja obogatili su otpjevavši na moravskom hrvatskom tri pjesme, uz pratnju violine i gajda. O njihovom radu govorio je njihov voditelj Martin Radkovič.
Lenka Kopřivová predstavila je djelovanje u okviru Hrvatskog doma u Jevišovki te izložbu fotografija o nošnjama moravskih Hrvata koja je bila postavljena u prostoru u kojem se obilježavao Dan državnosti.
 
Obje skupine moravskih Hrvata ponosno su nosile svoje živopisne narodne nošnje što je  privuklo pozornost prisutnih gostiju posebno onih koji i sami vuku korijene iz Moravske. Nije se zaboravilo spomenuti da upravo iz razdoblja njihovog dolaska potječe hrvatska kravata što je vidljivo na obliku rubaca oko vrata na muškim nošnjama koje nose naši moravski Hrvati.
 
Vrijedno je istaknuti da su se pozivu odazvali iz Zagreba,  zamjenik direktora  Hrvatske matice iseljenika dr. Ivan Tepeš sa suradnicom Ivanom Dvorneković.
 
Veleposlanica Ljiljana Pancirov i vojni izaslanik brigadir Zdravko Barbarić iz Berlina zajedno su bili domaćini svečanosti koja je okupila više od 350 gostiju iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života, vojne izaslanike akreditirane u Češkoj, turističke djelatnike i predstavnike medija. Svakom gostu udijeljeni su reprezentativni paketi Podravke Lagris koja ima svoje proizvodne pogone u Zlinskoj županiji na istoku Češke.
Veleposlanstvo zahvaljuje svima na dolasku, a posebno odanim sponzorima koji su pomogli realizaciju: Ured Hrvatske turističke zajednice iz Praga koji nas vjerno prati u našem promotivnom djelovanju (direktor Miodrag Mlačić), Podravka Lagris (direktorica Petra Jakopanec), Staropramen (CEO Teo Ćendo), BluePrint (vlasnik Davor Paliska) te restoran Chorvatský Mlýn (vlasnik Dražen Horvat). Ujedno zahvaljujemo svim sudionicima koji su na svojim društvenim profilima osjetili potrebu podijeliti fotografije i riječi pohvale o druženju toga dana.
 
Foto: Zuzana Hubinková, Meshulam Zisso - Czechleaders, Hana Naiclerová, Michal Petrov, Jitka Tomanová, VRH Prag

Pisane vijesti