Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Bukureštu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rumunjskoj je 21. svibnja ove godine, u Diplomatskom klubu u Bukureštu, upriličilo svečani prijem povodom Dana državnosti. Prijemu su prisustvovali predstavnici rumunjskih institucija, prije svega Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske, predstavnici Zastupničkog doma i Senata, predstavnici gospodarskog, kulturnog miljea, predstavnici medija i hrvatski državljani.
Veleposlanica RH u Rumunjskoj, Marija Kapitanović, je održala govor, a u ime Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske govor je održao državni tajnik i nacionalni koordinator za proces pristupanja Rumunjske OECD-u, g. Luca Niculescu. Veleposlanica se u svom govoru osvrnula na postignuto kada je riječ o bilateralnim odnosima, kako na političkom, gospodarskom, kulturnom planu, tako i u promociji hrvatskih interesa u Rumunjskoj. Posebno se osvrnula na bilateralne posjete na visokim i najvišim razinama u prošloj i ovoj godini.
Istaknula je i prioritete i doprinos Hrvatske danas, u svjetlu 15. obljetnice članstva Hrvatske u NATO-u, kao i postignuća u jačanju vlastite obrambene industrije.
Kao dobar primjer gospodarske suradnje istaknula je suradnju luke Vukovar i luke Constanța kao i predstojeće potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između riječnih luka Vukovar i Galați.
Govoreći o EU proširenju i vanjskim prioritetima, veleposlanica je istaknula da je za Hrvatsku proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana u njenom političkom i sigurnosnom interesu, te da Hrvatska pozdravlja odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, te podržava i europske integracije Republike Moldove i Ukrajine.
U ime Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske uzvanicima se obratio državni tajnik i nacionalni koordinator za proces pristupanja Rumunjske OECD-u, g. Luca Niculescu, koji je svoj govor započeo riječima hvale za Hrvatsku koja je, kako je rekao, iz zemlje pogođene ratom postigla društveni i socijalni oporavak i uspjeh te integraciju u NATO i EU i zahvalivši se također na hrvatskoj podršci potpunom ulasku Rumunjske u Schengen. U svom se govoru prisjetio najvažnijih bilateralnih susreta na visokoj razini. Podsjetio je da ti susreti predstavljaju nastavak vrlo bliskih i dobrih odnosa dviju zemalja koje su partneri u okviru EU i NATO-a.
Veleposlanstvo je uzvanicima, uz potporu hrvatskih tvrtki i poduzetnika - Mlinar, Orbico, Submarine burger, Fish house i Le Bab restorani - predstavilo i gastronomsku ponudu Hrvatske te odabir hrvatskih vina iz svih regija Republike Hrvatske. Mlinar je ponudio širok spektar svojih pekarskih proizvoda, kolača i torti, a Submarine burger je pripremio jela iz svoje ponude. Restorani Fish house i Le Bab su pripremili tipična hrvatska riblja jela, poput brudeta. Gosti su pri odlasku dobili poklon vrećice tvrtke Orbico s hrvatskim proizvodima. Uzvanici su bili posebno zainteresirani za gastronomsku ponudu hrvatskih jela.

Pisane vijesti