Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Addiko banka izazvala zanimanje investitora

Addiko banka, nastala nakon prestanka djelovanja Hypo-Alpe-Adria banke 2015. godine, postaje jedna od najatraktivnijih meta akvizicija u jugoistočnoj Europi, nakon što se slovenska Nova Ljubljanska banka d.d. (NLB) svojom ponudom, pridružila zainteresiranim ulagačima iz Srbije. Addiko banka ima podružnice u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, a predviđeno je i osnivanje digitalne banke u Rumunjskoj.
 
NLB iskazala je svoju ponudu na bečkoj burzi nudeći 20 € po dionici, s ciljem preuzimanja većinskog udjela Addiko banke, koje se procjenjuje na oko 390 milijuna €.  Za veći paket dionica iskazali su interes i ulagači iz Srbije, a jedan od njih je financijski holding Agri Euope Cyprus u vlasništvu Miodraga Kostića koji za Addiko nudi 16,24 € po dionici.
Šef NLB-a Blaž Brodnjak impresioniran je razvojem Addiko banke, specijalizirane za privatne korisnike te mala i srednja poduzeća (MSP), a akvizicija bi NLB Grupi omogućila, širenje poslovanja u zemljama u kojima je već prisutna u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, ali i pristup hrvatskom tržištu. NLB planira udvostručiti svoju imovinu do 2030. na više od 50 milijardi € nakon akvizicija u matičnoj zemlji i u Srbiji koje banka obavlja posljednjih nekoliko godina. Agri Europe posjeduje AIK banku i Eurobank Direktna u Srbiji, te Gorenjsku banku u Sloveniji.
 
Više informacija o navedenoj temi dostupno je na sljedećim poveznicama:
 
https://kurier.at/wirtschaft/slowenische-bankengruppe-greift-nach-der-addiko-bank/402898319
https://www.diepresse.com/18469782/dritter-investor-will-die-wiener-addiko-bank-uebernehmen
https://www.derstandard.at/story/3000000220336/slowenische-grossbank-nlb-moechte-addiko-bank-uebernehmen

Pisane vijesti