Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivanković sudjelovala na sastanku Vijeća ministara obrazovanja EU-a u Bruxellesu 13. svibnja 2024.

Državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivanković sudjelovala je 13. svibnja 2024. u Bruxellesu na sastanku Vijeća EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS).

Na sastanku je usvojena Preporuka Vijeća „Europa u pokretu” - mogućnosti za mobilnost u svrhu učenja za sve kojom se države članice pozivaju da mobilnost u svrhu učenja u sklopu EU-a uključe u sve oblike obrazovanja i osposobljavanja, od školskog obrazovanja te strukovnog obrazovanja i osposobljavanja do visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih.

Također su potvrđeni Zaključci Vijeća o promicanju politike i prakse u području obrazovanja i osposobljavanja poduprti dokazima u svrhu uspostave europskog prostora obrazovanja u kojima je istaknuta potreba jačanja načina razmišljanja u smjeru politika i praksi temeljenih na rezultatima istraživanja (evidence-informed) i poticanja istraživanja na području obrazovanja.

U sklopu rasprave o politikama razmijenjena su mišljenja vezano uz umjetnu inteligenciju u obrazovanju i osposobljavanju. Državna tajnica Ivanković istaknula je kako je ključno upoznati učenike kako s potencijalom, tako i s izazovima koje umjetna inteligencija nosi kako bi bili osposobljeni za njezinu primjenu u svakodnevnom životu i svojim budućim poslovima. Također, državna tajnica Ivanković istaknula je kako se nacionalni sustav obrazovanja i sustav stručnog usavršavanja priprema za izazove i mogućnosti umjetne inteligencije provedbom strateške inicijative/projekta BrAIn koji je razvio CARNET u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. BrAIn je primjer proaktivnog pristupa integraciji umjetne inteligencije u hrvatsko obrazovno okruženje koji se temelji na personaliziranim i adaptivnim rješenjima za učenje koja odgovaraju različitim potrebama učenika, kao i pružanju sustava pametnih preporuka temeljenih na UI.

Pisane vijesti