Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U prvom tromjesečju 2024. utrostručen izvoz oružja i streljiva iz BiH

U prva tri mjeseca 2024. Bosna i Hercegovina izvezla je 12,5 posto manje roba nego u istom razdoblju prošle godine, no jedna od rijetkih industrijskih grana koja je u usponu je namjenska industrija. Izvoz ove industrijske grane za tri mjeseca iznosio je 92,4 milijuna maraka, što je oko tri puta više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je taj izvoz iznosio oko 35 milijuna maraka, navodi se u izvješću Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.
 
Najviše oružja i streljiva, u vrijednosti od oko 21 milijun KM Bosna i Hercegovina izvezla je u Sjedinjene Američke Države. Slijede Slovačka sa oko 19 milijuna KM i Srbija sa oko 12,5 milijuna maraka. Najveći dio izvoza vrijednosti oko 91 milijun KM, odnosi se na proizvode koji uključuju bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slično vojno streljivo i njihove dijelove, te ostalo streljivo i projektile. Kada se to uzme u obzir, ne iznenađuje interes američkih kompanija za sudjelovanje u vlasničkoj strukturi bosanskohercegovačkih tvrtki iz namjenske industrije.
 
Naime američka kompanija Regulus Global prošlog tjedna je preuzela 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojskog Binasa. Tvrtka Pretis specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije haubice kalibra 155 milimetara, ostvarila je promet u 2023. godini u iznosu od 76,5 milijuna, dok je iskazana dobit bila 10 milijuna maraka.
 
Jedna od kompanija koja je prošle godine drastično povećala prihode je Binas Bugojno. U 2023. godini ova tvrtka imala je ukupne prihode od oko 25 milijuna KM, u odnosu na 8 milijuna iz 2022. godine. Promatrano u postotcima, Binas je u 2023. najviše porastao u prihodima.
Značajno su porasli i ukupni prihodi Tehničkog remonta Hadžići na 11,3 milijuna KM, sa 5,5 milijuna u 2022. godini. Riječ je o tvrtki koja je godinama poslovala s gubitkom i bila praktički pred propašću. Mnogi su joj već predviđali bankrot. Sada posluje pozitivno i prihodi rastu iz godine u godinu.
 
U bosanskohercegovačkim tvrtkama proizvode se, između ostalog i oklopna vozila, topnički sustavi velikog kalibra, pješačko oružje, razne vrste streljiva.

Pisane vijesti