Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održani bilateralni razgovori Hrvatske i Tajlanda

Ravnatelj Uprave za političke poslove i politički direktor Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. sc. Petar Mihatov posjetio je 2.-3. svibnja 2024. godine Kraljevinu Tajland te se u Bangkoku sastao s ravnateljicom Uprave za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova gđom Krongkanit Rakcharoen.

Sugovornici su razgovarali o jačanju političke i gospodarske suradnje Hrvatske i Tajlanda, uključujući na području trgovine, obrane, financija, luka, turizma i sporta, a raspravljene su i mogućnosti suradnje u znanosti, tehnologiji i inovacijama. Posebno je istaknut interes Republike Hrvatske za olakšavanje viznog režima za hrvatske građane, kao i interes za pokretanje pregovora o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Na sastanku su razmijenjeni pogledi o odnosima između Europske unije i Tajlanda, pri čemu je ravnatelj Mihatov izvijestio o nedavnom potvrđivanju u Hrvatskom saboru Okvirnog sporazuma o sveobuhvatnom partnerstvu i suradnji između Europske unije i njezinih država članica, s jedne strane, i Kraljevine Tajlanda, s druge strane.

Također su razmijenjena mišljenja o globalnim i regionalnim temama, uključujući sigurnosnu situaciju u Europi i Indopacifiku.

Tijekom boravka na Tajlandu, ravnatelj Mihatov posjetio je i Institut za vanjske poslove Devawongse Varopakarn (DVIFA), gdje je o mogućnostima jačanja suradnje razgovarao s ravnateljicom gđom Thitiporn Chirasawadi, kao i Delegaciju EU u Bangkoku, gdje se susreo sa šefom Delegacije EU, veleposlanikom Davidom Dalyem.

Ostale vijesti