Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Kina olakšanim mjerama ulaska nastoji ponovo privući strane državljane

Državna imigracijska uprava NR Kine objavila je podatak da su granične vlasti tijekom 2023. godine obradile više od 424 milijuna ulazaka i izlazaka pojedinaca, što je značajno povećanje na godišnjoj razini (266,5%). Od 424 milijuna, 183 milijuna odnosi se na stanovnike PUP Hong Konga, PUP Makaa te Tajvana, također 292,8% više nego 2022. godine. Pored navedenoga, gotovo 35,48 milijuna prelazaka ostvarili su strani državljani, što je porast od 693,1% na godišnjoj razini. Ukupan broj ulazaka i izlazaka pojedinaca u 2023. činio je oko 63,3% od onih ostvarenih u 2019. godini, prije izbijanja pandemije virusa COVID-19.
Glasnogovornica Državne imigracijske uprave Zhang Ning kazala je kako Kina kontinuirano radi na optimizaciji useljeničkih politika i poboljšavanju imigracijskih usluga, s ciljem olakšavanja razmjene između Kine i drugih zemalja, stoga se očekuje stalan porast broja stranaca koji dolaze u Kinu. Najavljeno je nekoliko novih mjera za olakšavanje ulaska stranaca u Kinu, uključujući ublažavanje uvjeta za podnošenje zahtjeva za vizu po dolasku, dopuštanje 24-satnog izravnog tranzita bez inspekcijskih postupaka u ključnim zračnim lukama, omogućavanje strancima u Kini da lokalno mogu ishoditi produljenja, obnove i zamjene viza, kao i pojednostavljenje zahtjeva za vizu u smislu potrebnih dokumenata. U siječnju 2024. godine, Kina je Švicarskoj i Irskoj omogućila jednostrani bezvizni režim, čime su se Švicarska i Irska pridružile Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj i Maleziji, čijim je građanima prethodno omogućen bezvizni posjet Kini od 1. prosinca 2023. godine.
Kineski analitičari optimistični su da će se trend povećanja dolazaka stranih posjetitelja nastaviti tijekom 2024. godine i da će povećana razmjena pomoći svijetu u boljem razumijevanju Kine. Ujedno naglašavaju kako su ovakve mjere olakšanog ulaska stranih državljana osobito pogodne za poslovne posjete ljudi koji često putuju između Kine i inozemstva, što će posljedično dovesti do poboljšanja poslovanja i trgovine Kine sa svijetom.

Pisane vijesti