Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Vesna Pusić za francuski La Croix: „Ako Njemačka zatvori svoje granice, ostale zemlje učinit će isto“

Na pitanje kako ocjenjuje plan za izbjegličku krizu usvojen 25. listopada o. g. u Bruxellesu, ministrica Pusić odgovorila je da se nesumnjivo radi o napretku, iako se moglo i ranije reagirati.

Na početku krize nedostatak suradnje između zemalja na izbjegličkoj ruti pokazao se kontraproduktivnim. Val izbjeglica usmjeren je prema Hrvatskoj kad je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom 16. rujna. Zatim su se zemlje međusobno počele optuživati da šalju previše osoba na granice susjeda. Danas bolje surađujemo sa Srbijom, nakon dogovora o boljoj kontroli dinamike dolazaka izbjeglih. Svaki pokušaj zadržavanja migranata u tranzitnim zemljama duž rute potpuno je nerealan, jer oni žele nastaviti prema Njemačkoj. U kontekstu mjera usvojenih u Bruxellesu, Hrvatska će ponuditi mjesto za 3000 izbjeglica, a možemo ići do 5000 mjesta u zimskom ku koji se otvara 3. studenog u Slavonskom Brodu.

http://www.la-croix.com/Actualite/Europe/Vesna-Pusic-Si-l-Allemagne-ferme-ses-frontieres-tous-les-autres-pays-feront-de-meme-2015-11-02-1375456