Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova: Poslovnjaci će ocjenjivati diplomate

-MVEP danas predstavlja novi koncept gospodarske diplomacije. O čemu se radi?

=Radi se o projektu koji smo razvijali temeljem dubinske analize naših prilika i potreba, u konzultacijama s hrvatskim gospodarstvom, partnerskim institucijama te slijedom proučavanja modela najnaprednijih gospodarskih diplomacija svijeta.

-Vlada je prošle godine ukinula gospodarske atašee. U čemu je razlika između projekta gospodarskih atašea i ovoga što vi radite?

=Sustavno jačanje ljudskih resursa u veleposlanstvima samo je jedan od niza elemenata koji trebaju činiti gospodarsku diplomaciju, a nije zamjena za nju. Rad na promicanju hrvatskoga gospodarstva bit će odgovornost i veleposlanika, a ne samo diplomata zaduženog za gospodarstvo. Danas napredne diplomacije svijeta angažiraju lokalne ugovorne zaposlenike koji se bave gospodarstvom jer su dulje prisutni na tržištu i boljega poznaju, govore lokalni jezik i imaju razgranatu mrežu poznanstava. Takav ćemo model na prioritetnim tržištima početi primjenjivati i mi.

-Zapošljavat ćete nove diplomate za vođenje gospodarske diplomacije?

=Prije svega ćemo optimalizirati sve raspoložive ljudske resurse. Tamo gdje to procijenimo potrebnim, konzultirajući se s gospodarstvom, vjerojatno ćemo zaposliti i lokalne stručnjake.

-Na koji će način funkcionirati gospodarska diplomacija?

=Sve prilagođavamo krajnjem korisniku - izvozniku. Uvodimo i komunikacijsku mrežu baziranu na customer relationship managementu, kroz koji ćemo pratiti svaki pojedini izvozni ili investicijski projekt, i to do samog zaključenja posla.

- Hoće li i veleposlanici dobiti drukčije obveze?

= Svakako. Uvodimo jasne kriterije ocjenjivanja naših djelatnika u području gospodarstva, i to u onim kategorijama koje su relevantne za naše gospodarstvenike. Njihovo mišljenje bit će element u prosudbi uspješnosti rada diplomata.