Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Joško Klisović - "Nekima smetamo Pusić i ja"

-Do nedavno niste bili član nijedne stranke. Učlanili ste se u SDP prije izbora. Zbog čega ste nakon toliko godina odlučili ući u politiku i koje su vam ambicije?
=Kada sam nekoliko mjeseci prije izbora razgovarao s ministricom Pusić o svom eventualnom angažmanu u ministarstvu, rekao sam joj da ću se, ako prihvatim ponuđeno mjesto, učlaniti u SDP. Činilo mi se da tako visoko dužnosničko mjesto u strukturi Vlade traži i politički angažman. Petnaest godina sam radio u državnoj službi kao profesionalni diplomat i smatrao sam da je sada pravo vrijeme da stečeno iskustvo upotrijebim na novi način u korist zajednice u kojoj živim. S obzirom na to da se ključne odluke o našoj budućnosti donose kroz politiku, odlučio sam se učlaniti u stranku u čiji program vjerujem i time se uključiti u definiranje smjera našeg daljnjeg razvoja.
-Nakon četiri godine ponovno ste se vratili u MVEP, na mjesto zamjenika ministrice Pusić. Za što ste konkretno zaduženi u ministarstvu?
=Kao što i samo ime moje funkcije kaže, zamjenik ministrice prije svega zamjenjuje ministricu. Zamjenjujem je tamo i onda kada ona ne može odraditi određenu obavezu zbog spriječenosti. Događaja na ministarskoj razini je toliko da to jedna osoba jednostavno fizički ne može odraditi. Prošli tjedan sam tako zamjenjivao ministricu u Saboru na aktualnom satu te na sjednici Vlade jer je ona bila na ministarskom sastanku NATO-a u Bruxellesu, a ovaj tjedan idem umjesto ministrice na ministarski sastanak EU-ASEAN jer ona u isto vrijeme ima niz drugih značajnih aktivnosti u zemlji i inozemstvu. No osim niza sastanaka ministarske razine koje moram odraditi umjesto ministrice, ministrica me je zadužila ili je predložila Vladi pa me je Vlada imenovala za voditelja raznih međuvladinih ili međuresornih povjerenstava. U jednoj rečenici - radim sve ono za što me ministrica zaduži te sukladno zakonu provodim politiku Vlade.
-što ste u ovih prvih nekoliko mjeseci, otkako ste u MVEP-u, napravili?
=Prije svega, uspješno smo odradili referendum za EU. To je bio veliki pothvat u kojem su uz vodstvo ministrice sudjelovali mnogi ljudi u ministarstvu, pa tako i ja. Uspostavili smo i novi ustroj ministarstva, koji bi trebao učinkovitije pridonijeti ostvarivanju naših vanjskopolitičkih ciljeva te odgovoriti na zahtjeve članstva u EU-u i NATO-u, kao i izazova koje nam donose novi globalni trendovi. Započeli smo profilirati Hrvatsku unutar EU i pripremati je za punopravno članstvo. Uspjeli smo dobiti pristup sastancima na kojima prije nismo mogli sudjelovati, npr. onima o državama Balkana. Povjerenstvo za izradu Strategije nacionalne sigurnosti, na čijem sam čelu, upravo završava tekst nove hrvatske Strategije, a nedavno sam se vratio iz Brazila gdje smo predstavili Vladin akcijski plan za provođenje globalne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast.
-Priča se da su vas postavili na mjesto zamjenika kako bi kontrolirali ministricu?
=Ministrica Vesna Pusić sama me je izabrala za svog zamjenika. U vrijeme kada smo razgovarali o mome eventualnom angažmanu, a to je bilo mnogo prije održavanja izbora, o tome nitko nije znao osim nje i mene. Koliko sam shvatio, tadašnji čelnik oporbe a današnji premijer dao je svim kandidatima za ministre otvorene ruke da sami izaberu ekipu s kojom će raditi. Ne vidim ništa poštenije i menadžerski mudrije od toga da se svakom ministru, koji će preuzeti odgovornost za svoj resor, ostavi sloboda odabira najbližih suradnika s kojima smatra da može ostvariti željeni, odnosno traženi rezultat. Iskreno, sumnjam da bi me gđa. Pusić odabrala da bih je, kako Vi kažete, quotkontroliraoquot. Ona je savjesna, odgovorna i politički zrela osoba kojoj bi svaka vrsta kontrole, osim naravno parlamentarne koja je inherentna svakoj parlamentarnoj demokraciji te kontrole javnosti, tj. građana u čije ime i za čiji račun radimo ovaj posao, bila neprilična, kontraproduktivna i politički štetna.
-Je li istina da ste s ministricom Pusić u zategnutim odnosima?
=Ne, to nije istina. S ministricom sam u vrlo dobrim, kako profesionalnim, tako i ljudskim odnosima. Naša komunikacija odlično funkcionira, a često nakon radnog dana ostajemo razmjenjivati dojmove, ocjene i razmišljanja o aktualnim pitanjima vanjske politike, stanja našeg društva, ali uđemo i u šire diskusije npr. o trendovima i stanju duha u Europi, očuvanju i razvoju identiteta nacije, itd. To su vrlo ugodni i intelektualno poticajni razgovori, koji nerijetko završe i s njezinom sugestijom da pročitam određenu dobru knjigu o temi o kojoj smo pričali. Izuzetno je obrazovana i načitana i to se odražava u svakoj njezinoj rečenici kada razgovaramo. Ponekad mi i sama pokloni knjigu o temi o kojoj smo diskutirali. To ne radite osobi s kojom ste u zategnutim odnosima. Jako držim do njezina mišljenja, a vjerujem i ona do mojeg. Čini se da nekima u ministarstvu, a i izvan njega, smeta naše skladno funkcioniranje te da ne žele uspjeh ni ministarstva niti koalicije pa šire priče o našim navodnim zategnutim odnosima. Možda se nekima čini da je tu koalicija najtanja, ali su se prevarili.
-Neki smatraju da je HNS preuzeo primat u koaliciji. Dobili su najvažnije resore, Čačić, na primjer, odlučuje o investicijama... Mislite li vi da je tako s obzirom na to da je i na čelu vašeg ministarstva HNS?
=Svi znamo da odluke, posebno one najvažnije, donosi Vlada. Svaki ministar nadležan je za svoj resor i pokušava dati sve od sebe da u njemu napravi dobar posao. Stilovi su im različiti, ali svi oni rade za istu Vladu, koja funkcionira kao tim u kojem se zna što je čija nadležnost i tko kome odgovara. Da je HNS želio preuzeti primat u Vladi, onda sigurno ministar Čačić ne bi odabrao nestranačku osobu za zamjenicu, a ministrica Pusić člana SDP-a. Mislim da je svim ministrima stalo da Vlada kao cjelina odradi dobar posao i pokrene zemlju naprijed iz ovog stanja s kojim nitko nije zadovoljan.
-Bili ste šef kabineta predsjednika Ive Josipovića. Je li vas on osobno pozvao?
=Da, predsjednik me je osobno pozvao. Bila je to velika čast i priznanje za mene. Ne samo zbog toga što poziv dolazi od šefa države, nego zbog toga što dolazi od osobe koju sam doživljavao kao vjesnika nove pravednosti, novog optimizma, novog doba kada će društvom dominirati vrijednosti u koje i ja vjerujem i koje želim živjeti, a ne samo pričati o njima.