Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sudjelovanje veleposlanika Skračića na obilježavanju Dana autohtonih veterana Kanade

Povodom Dana autohtonih nacionalnih veterana Kanade koji se obilježava 8. studenoga,  veleposlanik Skračić nastupio je kao jedan od govornika na svečanosti posvećenoj priznavanju doprinosa autohtonih veterana u Ratu 1812., Prvom i Drugom svjetskom ratu, te u mirovnim misijama u Koreji, Cipru i Hrvatskoj. 
 
Domaćin svečanosti, održane 7. studenoga bile su članica Parlamenta Anita Vandenbeld i Helene Cayer, članica Algonquin nacije Anishinaabe, uz nazočnost autohtonih veterana, kao i aktivnih pripadnika kanadskih oružanih snaga, te mnogi uglednici, među kojima čelnik Glavnog stožera OS Kanade, gen. Weyne Eyre, te predsjednik Zastupničkog doma Greg Fergus, između ostalih.
 
Veleposlanik Skračić u svojem je govoru odao počast doprinosu i žrtvi koji su mnogi kanadski autohtoni vojnici dali u službi mira tijekom prošlosti. Pritom je posebno pozdravio Wendy Jocko, jednu od čelnica nacije Algonquin i umirovljenu časnicu koja je služila u Hrvatskoj u sklopu misije UNPROFOR, podsjećajući da je njezin službeni portret otkriven upravo na primanju organiziranom ranije ove godine povodom posjeta Kanadi ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Gordana Grlića Radmana i obilježavanja tridesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa. Ta je svečanost također podcrtala snažne bilateralne, partnerske i savezničke odnose Hrvatske i Kanade, uključujući kroz veze izgrađene s pripadnicima Prvih nacija Kanade.
 
Odajući priznanje veteranima, veleposlanik se također osvrnuo na skoro obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, te podcrtao važnost njegovanja povijesnog sjećanja koje na pravi način uvažava kontekst sukoba i odgovornost za agresiju. 

Pisane vijesti