Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanica Marija Kapitanović sudjelovala je na 4. sastanku ministarske konferencije Platforme za potporu Moldovi

Veleposlanica Marija Kapitanović sudjelovala je na 4. sastanku ministarske konferencije Platforme za potporu Moldovi koja je održana 17. listopada ove godine u Kišinjevu. Domaćini konferencije bili su zamjenik premijera Moldove i ministar vanjskih poslova Nicu Popescu, njemačka savezna ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock, francuska ministrica za Europu i vanjske poslove Catherine Colonna i glavni tajnik Vlade Rumunjske Mircea Abrudean. 57 izaslanstava sudjelovalo je na sastanku u Kišinjevu, iz zemalja EU, G7 i EFTA-e, kao i međunarodnih organizacija i međunarodnih financijskih institucija.
Premijer Dorin Recean kao i mvpei Nicu Popescu otvorili su konferenciju kojoj je domaćin bila moldovska vlada. Predsjednica Maia Sandu održala je završnu riječ. Zamjenik premijera i ministar za infrastrukturu i regionalni razvoj Andrei Spinu, ministar gospodarskog razvoja i digitalizacije Dumitru Alaiba kao i ministar energetike Victor Parlicov predstavili su potrebe i prioritete Moldove za iduće razdoblje.
Veleposlanica Kapitanović je rekla da je Hrvatska sa zadovoljstvom pomogla Moldovi u teškom razdoblju tako što je usred krize početkom 2022. godine pružila humanitarnu pomoć dok je ove godine donirala osam velikih električnih generatora za ustanove za rehabilitaciju djece s posebnim potrebama i za ustanove koje pružaju smještaj ženama i djeci u potrebi u Moldovi. Zaključila je da će Hrvatska u suradnji s moldovskim partnerima razmotriti daljnje projekte u 2024. koji će biti dobro promišljeni, fokusirani na potrebe društva i koji će imati dobar učinak/rezultat.
Moldova je istaknula svoje prioritete u sektorima energetike – npr. energetska tranzicija i energetska učinkovitost - i infrastrukture, odnosno mobilnosti radne snage i transportnih kapaciteta naglašavajući potrebu za daljnjom potporom i ulaganjem te naglašavajući pozitivan učinak Platforme za potporu Moldovi.
Predstavnici šest postojećih radnih skupina (izbjeglice, financije, administracija, energetika, antikorupcija, sigurnost granica) predstavili su svoje rezultate rada u proteklih godinu i po dana. U Zajedničkoj izjavi sa sastanka se naglašava stalna predanost potpori Moldove u provođenju plana reformi usmjerenog na napore za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i izgradnju jakih i otpornih institucija, kako bi se postiglo opipljivo poboljšanje u životima građana Moldove. Cilj konferencije bio je nastavak mobilizacije potpore Moldovi i utvrđivanje dugoročnih izazova.

Pisane vijesti