Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Jamstvena pisma

Podnositelji zahtjeva za vizu za privatne posjete koje poziva fizička osoba moraju uz zahtjev za vizu priložiti jamstveno pismo fizičke osobe kao dokaz svrhe posjeta koje ispunjava jamac – fizička osoba iz Hrvatske. Jamac može biti hrvatski državljanin, državljanin EGP-a, Švicarske ili državljanin treće zemlje, koji ima prebivalište u Hrvatskoj i ostvaruje prihode ili ima financijska sredstva u Hrvatskoj. Uz jamstveno pismo jamac mora priložiti dokaz o stalnom izvoru prihoda u Hrvatskoj (potvrda o plaći, potvrda o mirovini) za prethodna tri mjeseca ili odgovarajući dokaz o posjedovanju sredstava u banci. Potpis jamca na jamstvenom pismu mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.
 
NAPOMENA: prihvaćaju se samo obrasci koji se mogu preuzeti na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Podnositelji zahtjeva za vizu za poslovni posjet, pozvani od strane pravne osobe, moraju uz zahtjev za vizu priložiti jamstveno pismo pravne osobe kao dokaz svrhe posjeta, a koje ispunjava jamac – pravna osoba iz Hrvatske. Jamac je dužan uz jamstveno pismo priložiti dokument kojim dokazuje svoju likvidnost (BON 1 ili BON 2; uvjerenje Trgovačkog suda da nije pokrenut stečajni postupak i sl.). Jamstveno pismo potpisuje osoba ovlaštena za zastupanje jamca. Ako je osoba ovlaštena za zastupanje pravne osobe državljanin EGP-a, Švicarske ili državljanin treće zemlje, mora imati odobren privremeni ili stalni boravak u RH. Razdoblje valjanosti privremenog boravka državljanina EGP-a ili Švicarske ili državljanina treće zemlje u RH mora pokrivati razdoblje na koje je podnositelj zahtjeva pozvan.
 
NAPOMENA: prihvaćaju se samo obrasci koji se mogu preuzeti na službenim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Deponiranje jamstvenog pisma u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova
 
Pravne i fizičke osobe moraju deponirati izvornik jamstvenog pisma u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. U korist Državnog proračuna Republike Hrvatske uplaćuje se upravna pristojba od 18,58 EUR prema Tarifnom broju 29. Uredbe o Tarifi upravnih pristojbi (Narodne novine, br. 156/22):
 
Primatelj: DRŽAVNI PRORAČUN REPUBLIKE HRVATSKE
Broj računa: IBAN HR1210010051863000160
Model: HR64
Poziv na broj: 5002-721-OIB jamca
Opis plaćanja: POHRANA JAMSTVENOG PISMA (Tar.br. 29.)
 
Uz original potpisanog i ovjerenog jamstvenog pisma potrebno je priložiti: 1. dokaz o likvidnosti jamca; 2. dokaz o plaćenoj upravnoj pristojbi; 3. naznaku u kojem hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu će pozvana osoba podnijeti zahtjev za vizu. Jamstvena pisma mogu se položiti osobno od ponedjeljka do četvrtka od 09:00 do 11:00 sati i od 13:00 do 15:00 sati; petkom od 09:00 do 12:00 sati ili poštom na adresu:
 
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
Uprava za konzularne poslove, Služba za vize
Petretićev trg 2, 10 000 ZAGREB
 
NAPOMENA: Sva polja u Jamstvenom pismu moraju biti čitko ispunjena; polja u rubrici "troškove boravka posjetitelja snosi..." treba jasno naznačiti koje troškove snosi jamac, a koje pozvana osoba.