Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Vijest o otvaranju 24.-tog Europskog filmskog festivala u Kuala Lumpuru te predstavljanju Republike Hrvatske filmom „Murina“

Svečano otvaranje Europskog filmskog festivala u Maleziji održano je 10. listopada, 2023. u Golden Screen Cineamas u Mid Valley centru, jednom od najvećih u Kuala Lumpuru.
Bio je to jedan od najzanimljivijih međunarodnih kulturnih događanja u Maleziji ove godine, jer je delegacija Europske Unije okupila sve zemlje članice, a kao goste i političku elitu Malezije te sve predstavnike malezijskih medija.
Delegacija Europske unije bogatija je na ovom 24.-tom EUFF-u za još jedan film, ne bilo koji; jedan od najnagrađivanijih, a to je hrvatski film „Murina“, redateljice Antonete Alamat Kusijanović, čiju produkciju filma potpisuje Martin Scorsese.
Uspjeh je to za Republiku Hrvatsku i za naše Veleposlanstvo u Kuala Lumpuru, nakon što se godinama nismo predstavljali filmskom industrijom. Film će biti prikazan u glavnim kinima Golden Screen Cinemas na tri lokacije u Kuala Lumpuru (Mid Valley, My Town i One Utama)  te u Golden Screen Cinemas u Georgetown-u, na Penangu kao i glavnom gradu pokrajine Sarawak, Kutchingu; ukupno sedam projekcija.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske, već je ove subote 14. listopada, okupilo članove hrvatske zajednice u Kuala Lumpuru na prvo emitiranje filma „Murina“. Nakon projekcije filma, veleposlanstvo je organiziralo i malo druženje, s obzirom da imamo i neke nove članove zajednice, prvenstveno sportaša i studenata. Veleposlanik, dr. Ivan Velimir Starčević, održao je  kratak govor zahvalivši svima na podršci te je poželio dobrodošlicu novim članovima zajednice.
Svoj interes za dolazak u Maleziju iskazala je i redateljica filma Antoneta Alamat Kusijanović, međutim u isto vrijeme je bila članica žirija filmskog festivala u Egiptu.
Službena voditeljica svečanog otvaranja 24.-tog EUFF-a, ispred delegacije Europske Unije u Kuala Lumpuru bila je savjetnica u Veleposlanstvu RH u Kuala Lumpuru, Ljiljana Vinković.

Pisane vijesti