Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Polaganjem vijenaca obilježena 32. obljetnica uspostave logora Morinj

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen ploče bivšeg logora Morinj u nazočnosti izaslanstva iz Republike Hrvatske i Crne Gore u petak je obilježena 32. godišnjica uspostave logora Morinj u Boki Kotorskoj.
 
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je da je ovo treća godina u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore da se obilježava godišnjica uspostave logora Morinj, te da je prošle godine postavljena i spomen ploča, čime je Crna Gora dala doprinos zahvaljujući tadašnjim ministrima u vladi Ranku Krivokapiću i Rašku Koneviću.
 
"Danas smo položili vijence i zapalili svijeće, današnji datum koincidira sa samoubojstvom admirala Vladimira Barovića, koji je bio crnogorski admiral koji je radije sebi skratio život nego da puca po hrvatskim gradovima. Ovdje smo danas kako bi iskazali pijetet i poštovanje prema žrtvama i kako bi njegovali sjećanje na ono što se dogodilo prije više od tridest godina i kako se ne bi nikada više događalo", istaknuo je ministar Grlić Radman.
 
Kazao je kako Hrvatska cijeni napore Crne Gore da se suoči s prošlošću.
 
"Važno je da se svi sjećamo toga, da odgajamo nove generacije u ljubavi, toleranciji, miru, u dobrosusjedskim odnosima. Hrvatska kao članica EU i NATO saveza želi stabilnu i sigurnu Crnu Goru, proeuropski orijentiranu", rekao je.
 
Državni tajnik crnogorskog ministarstva vanjskih poslova Robert Markić poručio je da je zajedničko polaganje vijenca na tom mjestu primjeren način da se Crna Gora suoči sa svojom mračnom prošlošću.
 
"Obilježje mora postojati na ovom mjestu kao i na svim mjestima gdje su počinjenja stradanja i ratni zločini, da nas to opominje i da se nikada ne dogodi. Trebamo graditi kulturu sjećanja tako što ćemo odati pijetet žrtvama i istodobno graditi budućnost u kojoj se ovako nešto više neće ponavljati."
 
U općini Kotor u mjestu Morinj od 3. listopada 1991. godine do 18. kolovoza 1992. godine JNA je organizirala Centar za prihvat zarobljenika iz Hrvatske, poznat kao logor Morinj, u kojem su u nečovječnim uvjetima bile zatvorene 292 osobe iz dubrovačke regije.
 
U sudskom procesu koji je započeo 2007. godine, a pravomoćno je okončan 2013. godine, četiri pripadnika JNA su osuđena za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika koji su bili zatvoreni u tom logoru. Osim kaznenog postupka, sudovi Crne Gore su u parničnim postupcima donijeli i 154 odluke kojima je dosuđena naknada nematerijalne štete žrtvama.
 
Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja